Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Vlad Dascălu se luptă pentru o medalie mondială cu „crema” ciclismul montan

Ciclistul român Vlad Dascălu va participa vineri, 8 septembrie, la Campionatele Mondiale de MTB, care se desfăşoară la Cairns, în Australia. Sportivul nostru va lua startul în proba de Cross-Country, la categoria U23, fiind singurul ciclist român care va participa la această competiţie.

oprea dascalu

Tudor Oprea, conducătorul delegaţiei României la CM din Australia, consideră că Vlad poate face o figură frumoasă la Antipozi. „Chiar dacă iniţial nu ne planificasem participarea la această competiţie, rezultatele excelente pe care Vlad Dascălu le-a obţinut în Cupa Mondială la categoria Under 23 ne-au făcut să credem că are o şansă să obţină o clasare foarte bună”, a declarat Tudor Oprea. Acesta a vorbit şi despre obiectivul cu care Vlad Dascălu a plecat în Australia: „Cu toţii ne dorim un podium. După trei locuri 5 în cursele de Cupa Mondială, cred că acest lucru nu este imposibil. Pe de altă parte, concurența va fi foarte mare. Pe lângă riderii pe care Vlad îi cunoaște din Cupa Mondială va fi prezent la start și campionul din 2016 la U23, care în cursele de Cupă Mondială  din acest an a concurat la Elite. Din punctul meu de vedere, un top 10 ar fi o realizare foarte bună luând în considerare și faptul că pentru Vlad este doar al doilea an la categoria U23 și primul cu o participare mai consistentă la competiții internaționale importante”.

Tudor Oprea consideră că ciclismul montan din România se află în acest moment într-o continuă creştere la nivel naţional, dar pentru a face acest lucru pe plan internaţional trebuie îndeplinite mai multe condiţii: organizarea cât mai multor competiții dedicate sportului de performanță, echipe românești prezente la competiții internaționale, accent pe copii și juniori, calendar mai consistent pentru loturile naționale. „România este o națiune foarte mică în ciclismul mondial și acest lucru nu-l vom putea schimba peste noapte. Și nici nu-l vom putea schimba cu doar câțiva sportivi. Este nevoie de timp pentru a construi și cred că lucrurile au pornit pe o direcție bună odată cu schimbările din federație. Cred că modele bune de urmat sunt Polonia și mai nou Ungaria sau Israel”, a continuat Oprea.

În 2004, Tudor Oprea a participat la Jocurile Olimpice de la Atena şi crede că ţara noastră ar putea repeta această calificare şi în 2020, la Tokyo. „Eu sunt optimist, dar va fi mult de muncă. Chiar dacă Vlad are un nivel ridicat, nu cred că va putea obține un loc de unul singur. Vom avea nevoie de încă trei sau patru sportivi capabili să obțină puncte în competiții din calendarul Uniunii Cicliste Internaționale. Ceea ce pot spune este faptul că vom încerca să calificăm un sportiv la Tokyo”, a conchis Tudor Oprea.

Written by: FRC