Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Traditie si pasiune la Dinamo BikeXpert Racing Team

Tranzitia Romaniei catre economia de piata s-a resimtit puternic si in sport. Bugetul de stat alocat acestui domeniu a scazut de la un an la altul dupa Revolutie, iar cluburile au fost nevoite sa se descurce prin fortele proprii. Managementul si marketingul sportiv au castigat tot mai mult teren, iar oamenii cu deschidere spre nou, care au tinut pasul cu vremurile, au creat diferenta. In aceste conditii a luat fiinta, in luna aprilie a acestui an, Dinamo BikeXpert Racing Team, o entitate in care se imbina traditia unui club cu performante in sportul cu pedale si entuziasmul, pasiunea si seriozitatea reprezentantilor celei mai active echipe din ultimii an in ciclismul autohton.

bikexpert_1

Parteneriatul, cheia succesului

“Este un club privat in totalitate, realizat printr-un parteneriat intre un club privat si unul de stat. Eu cred foarte mult in mix-urile acestea. Cluburile de stat au in continuare baza, insa cele private detin monopolul in lume. In ciclism, cel putin la MTB, cele mai puternice echipe sunt private”, spune team-managerul Catalin Sprinceana.

Bugetul gruparii este de aproximativ 50.000 de euro anual, in aceasta suma fiind incluse si deplasarile externe. Aportul financiar provine in mare parte de la BikeXpert Racing Team, iar logistica de la Dinamo. “Sponsorul principal al clubului este magazinul BikeXpert, care a dotat sectia cu biciclete de MTB, dar si de sosea, in valoare de 50.000 – 60.000 de euro, plus piese de schimb. Clubul functioneaza, insa, ca o entitate de sine statatoare, cu aproximativ 18 parteneri si sponsori, care isi aduc aportul prin diferite metode”, precizeaza managerul gruparii.

bikexpert_4

Sectia de ciclism de la Dinamo “s-a nascut” in anul aparitiei clubului (1948) si a dat in cei aproape 68 de ani de existenta cele mai mari nume ale ciclismului autohton. Odata cu relansarea, prin acest protocol de colaborare, pe langa probele de șosea, se pune accent și pe intrecerite de mountain bike (MTB).

Istoria BikeXpert Racing Team

Ideea infiintarii echipei a incoltit la finalul anului 2012 si totul a gravitat in jurul magazinului BikeXpert. “Eram un grup de prieteni. Ne cunosteam de cand mergeam la competitii, discutam, ne intalneam… toti aveam dorinta de a avea o identitate aparte si… era pacat sa nu purtam acelasi tricou…”, isi aminteste sufletul echipei, Catalin Spranceana, cum s-au invartit spitele… inceputului.

Bazele BikeXpert Racing Team s-au pus, insa, la inceputul anului 2013. “Mircea Florescu facea un set de tricouri pentru participantii la Prima Evadare, ca instrument de marketing. Le lansa inainte de concurs. Atunci am luat si noi tricourile respective, ne-am imbracat cu ele si am facut o poza de grup cu echipa BikeXpert. L-am gasit apoi pe Alex Stancu, l-am intrebat daca vrea sa revina la ciclism. Stiam toti cat de talentat este. A acceptat. Mircea Florescu, sponsorul nostru, l-a sustinut si a fost primul nostru varf de lance in 2013, alături de Horia Enciu. Asta a fost bulgarul de zapada care s-a tot rostogolit si a ajuns in cativa ani ce a ajuns. Acum, nimic nu s-ar intampla fara implicarea unui grup de oameni cu suflet si energie constructiva: Horia Enciu, Mircea Florescu, Bogdan Brinza, Sebastian Boer, Adrian Nasturica si Marius Amzulescu”, completeaza managerul echipei.

bikexpert_2

Un capitol aparte l-a constituit pentru club Daniel Crista, care a adus plus valoare echipei si a fost un model pentru copii si juniori. “In 2014, Dani si-a revenit dupa o accidentare si intr-o conjunctura favorabila lui si noua l-am cooptat in echipa si a ramas cu noi un an si ceva”, dezvaluie Catalin Spranceana.

Componenta Dinamo BikeXpert Racing Team

Echipa are in prezent 55 de membri: 11 sportivi profesionisti, la care se adauga 44 de sportivi amatori, legitimati la Federatia Romana de Ciclism.

Sportivii profesionisti:

 • Razvan Juganaru – Elite/Antrenor
 • Alexandru Stancu – Elite
 • Attila Madaras – Elite
 • Karina Bonta – Elite
 • Ede Molnar – U23
 • Attila Malnasi – Junior
 • Levente Bartha – Junior
 • Paul Georgescu – Junior
 • Tudor Cazaceanu – Cadet
 • Mihai Ciufu – Copil categoria A (13-14 ani)
 • Daria Ioana Duca – Copil categoria B (11-12 ani)

Sportivii de top ai clubului si obiective

Munca asidua, seriozitatea, perseveranta si pasiunea fara limite si-au spus cuvantul. De-a lungul timpului, mai multi sportivi ai clubului au devenit campioni nationali, in special la MTB (XCO, XCE, XCM), dar si la sosea. Nici anul acesta rezultatele nu s-au lasat asteptate. Juniorul Atilla Malnasi a cucerit doua titluri de campion national: la sosea, proba de contratimp individual, dar si la MTB. Ede Molnar este vicecampion national, dar are in palmares si titlul de campion national la XCE – elite. Pe podium a urcat la Nationalele de XCO si Alexandru Stancu, care are sanse si la Campionatul National de Maraton, la fel ca Attila Madaras, nimeni altul decat campionul din 2014 al probei.

bikexpert

La sosea, lider detasat este veteranul Razvan Juganaru, cu numeroase titluri nationale, care este si antrenorul clubului. El se imparte acum intre activitatea de sportiv profesionist si cea de antrenorat, organizator de evenimente si formator de copii etc. “Sunt si tineri talentati in club in care ne punem mari sperante in perioada urmatoare. Juniorul Bartha Levenete, care vine tare in spatele lui Attila Malnasi. El tot timpul a fost pe podium la competitiile de juniori. Daria Duca, care sper sa fie urmatoarea starleta a ciclismului. De altfel, noi vrem sa promovam ciclismul feminin”, puncteaza cu optimism Catalin Spranceana.

Obiectivul pe termen lung este, insa, unul indraznet: calificarea unui ciclist la Olimpiada din 2020, de la Tokyo, la mountain bike. Dar poate cel mai important este crearea unei pepiniere pentru echipa de profesionisti. De altfel, sectia de amatori a devenit deja baza de selectie pentru divizia de performanta.

Selectie pe baza de rezultate

Politica de recrutare a clubului este simpla si oarecum atipica. Copiii si amatorii sunt legitimati doar la BikeXpert si profesionistii la Dinamo BikeXpert. In timp, pe baza rezultatelor obtinute, se face tranzitia spre divizia de performanta.

Un alt aspect interesant este faptul ca la acest club nu se fac inscrieri. Amatorii sunt legitimati pe baza de recomandare, cei care pot avea un aport, fie financiar, fie de know how etc. “Ne concentram, insa, pe juniori, exclus pe anunturi sau inscrieri. Cei mai buni sunt selectionati pe baza de rezultate. Sunt doua tipuri de profesionisti: cei pe care incercam sa-I formam noi si cei care ii cooptam pe baza rezultatelor”, explica managerul clubului.

bikexpert_3

Deocamdata, Catalin Sprinceana nu ia in calcul aducerea de straini pentru ca ”vreau sa stoarcem cat mai mult putem de aici, sa incercam sa folosim resursele locale. Sunt multi tineri talentati care abia asteapta sa primeasca o sansa”.

Evenimente marca BikeXpert

Dincolo de rezultate, amatorii au rol extrem de important in club deoarece se implica in activitatea de voluntariat: cauta sponsori si participa la organizarea de evenimente. Pe altfel, pe langa participarea la concursuri,  BikeXpert organizeaza si manifestari cu scop caritabil:

 • Maratonul Vinului, la Urlati, in judetul Prahova, iar o parte din banii ramasi se doneaza catre Fundatia “Bucuria Ajutorului” din Urlati.
 • BikeXpert Alpine Challenge, la Pucioasa, in judetul Dambovita – o parte din banii ramasi se doneaza catre MagiCamp, tabara pentru copiii bolnavi de cancer de langa Pucioasa.
 • Rocket Bike Fest, la Cernica, in judetul Ilfov – un concurs organizat impreuna cu Fundatia “Help Autism”, iar fondurile obtinute sunt folosite in totalitate pentru copii cu autism.
Written by: FRC