Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Șerban Luncan – “Îmi doresc să devin profesionist”

Șerban Luncan – “Îmi doresc să devin profesionist”

Șerban Luncan, legitimat la ACS Carcover Racing Team, este una dintre tinerele speranțe ale ciclismului nostru rutier, făcând parte din lotul național de juniori al României. Anul acesta, deși lipsit de evenimente sportive, pe fondul pandemiei de COVID-19, a fost unul plin pe plan personal pentru Șerban: și-a aniversat majoratul la începutul lunii mai, a finalizat liceul și și-a dat bacalaureatul. În fața lui se deschid acum porțile viitorului și am vrut să aflăm ce întrevede dincolo de ele.

Bună, Șerban! Ne bucurăm și îți mulțumim pentru că ai răspuns cu atâta promptitudine invitației noastre de a ne acorda un interviu. Vom începe cu o întrebare pe care o adresăm, de regulă, tuturor sportivilor cu ccare stăm de vorbă și al cărei răspuns, cu siguranță, interesează multă lume: cum ai ajuns să practici ciclismul și de la ce vârstă faci asta?

– Am ajuns să practic acest sport datorită bunicului meu. Mai exact, la vârsta de 15 ani, în luna Iunie, bunicul meu a decis să mă ia cu el pentru a urmări startul prologului Turului Bihorului, care avea loc în apropierea casei noastre. Am rămas uimit de agitația și forfota pe care o crea acest eveniment, de echipele care se aliniau la start, de bicicletele care arătau ca niște nave spațiale și de frumusețea acestui sport. Pot să spun că a fost dragoste la prima vedere. Puțin timp mai târziu, am decis să îmi cumpăr o bicicleta și să ma apuc de treabă.

Fiindcă bunicul tău a avut un rol atât de important, spune-ne, te rugăm, dacă și restul familiei te-a susținut, când ai decis să pornești pe drumul acesta!

– Da, părinții mei și familia mea sunt cei mai mari susținători ai mei. M-au susținut necondiționat și m-au ajutat să trec peste momentele dificile. Vreau să le mulțumesc pentru toate sacrificiile pe care le-au făcut și le fac pentru a mă ajuta sa îmi îndeplinesc visul.

– De altfel, dorința puternica de victorie și obsesia de a-mi realiza visul reprezintă și cea mai mare motivație a mea și motivul pentru care o iau zilnic de la capăt și fac, la rândul meu, anumite sacrificii.

Cum te antrenezi, în urmărirea acestui vis?

– Rutina mea zilnică nu cred că e foarte diferită față de a altor sportivi. Antrenamentul e cel mai important, iar restul activităților se învârt în jurul acestuia. Îmi încep ziua cu un mic-dejun adecvat tipului de antrenament pe care îl am de făcut. Pornesc la antrenament, unde, în funcție de indicațiile pe care le primesc de la antrenorul meu, fac anumite teme specifice, precum intervale, sprinturi etc. După antrenament, mă axez pe recuperare, având și o sesiune de stretching de câteva minute și o perioadă de odihnă, iar apoi îmi continui activitățile pe care le am de făcut în ziua respectivă.

Deci reușești să împaci pregătirea sportivă cu școala?

– Tocmai ce am încheiat cu bine clasa a XII-a și am susținut examenul de bacalaureat, unde am obținut note bune. Pot să spun ca în lunile ce au trecut nu mi-a fost ușor să împac pregătirea școlară cu cea sportivă, dar am realizat că acest efort m-a maturizat și mai mult și m-a făcut să devin mult mai organizat.

Ai un model în ciclism?

– Pentru mine cel mai bun mentor și model este Eduard Grosu. Edi, alături de tatăl său, Viorel Grosu,  sunt antrenorii echipei Torpedo CarCover EG Cycling Academy, din care fac și eu parte și sunt persoanele de la care eu am cel mai mult de învățat și din partea cărora primesc cea mai mare susținere. Edi îmi este model mai ales datorită carierei sale sportive, profesionalismului său și rezultatelor pe care le-a adunat de-a lungul timpului.

– Te rugăm să ne povestești despre o experiență pe care o consideri relevantă în evoluția ta sportivă!

– În luna aprilie, anul trecut, am participat alături de lotul național de juniori la cursa 44. Internationale Cottbuser Junioren-Etappenfahrt, cursă care face parte din calendarul internațional UCI și este etapă în cadrul Junior Nations Cup. Pentru mine, este cea mai solicitantă și grea cursă la care am participat până acum, atât din cauza condițiilor meteo, cât și a nivelului rutierilor prezenți. La start erau prezente echipe naționale foarte puternice, precum cea a Italiei sau a Germaniei, iar etapele erau unele foarte dificile, cu mult deal, mult vânt și multă ploaie. La finalul celor 4 etape, am terminat pe locul 71, un loc nu tocmai promițător, dar care pentru mine a însemnat mult și despre care pot să spun ca sunt extrem de mulțumit. Fiecare zi era o noua luptă de supraviețuire, în care eram forțat sa îmi depășesc limitele, iar acest lucru m-a făcut să devin mai bun. În ciuda faptului că am terminat cursa pe locul 71, pot să spun că pentru mine acest rezultat a fost mai valoros decât o victorie la o cursă în țară, deoarece am fost al 71-lea dintre cei mai buni.

Deci a fost un moment de satisfacție și reușită, una peste alta. Dar despre vreun moment de impas major ne poți spune ceva?

– Un moment dificil prin care am trecut s-a întâmplat la cursa de MTB Prima Evadare, anul trecut. Înainte cu câteva zile plouase foarte mult și traseul era ud, iar la intrarea în pădure, după asfalt, unde viteza era relativ mare, din cauza unei clipe de neatenție, mi-a alunecat roata de față și am lovit frontal un copac. Nu îmi amintesc exact cum s-a întâmplat, dar m-am trezit la spital cu o contuzie puternică la cap, câteva julituri minore și o cască spartă, bineînțeles. Am avut nevoie de puțin timp de recuperare, dar lucrurile s-au mișcat repede și în scurt timp am reușit sa îmi reiau antrenamentele și cursele.

Ai și alte pasiuni, în afară de ciclism?

– Îmi place foarte mult să petrec timp în natură și să merg în drumeții, iar printre celelalte pasiuni ale mele se numără și sculptura.

– În final, ne poți împărtăși planurile și speranțele tale de viitor?

– La urma urmei, toți ne dorim să fim fericiți și cred că acesta e cel mai important lucru pentru mine în viață. Îmi doresc să îmi îndeplinesc visele, să reușesc la un moment dat să devin profesionist, să pot face ce îmi place și chiar să fiu plătit pentru asta și să îmi pot susține familia.

Mult succes în tot ce ți-ai propus, Șerban!

Written by: FRC

Leave a Reply