Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

România, prezentă la Congresul UEC din Portugalia

Weekend-ul trecut a văzut desfășurarea în Portugalia, la Vale do Lobo, Algarve, a Congresului Uniunii Cicliste Europene (UEC) 2016, moment în care se trec în revistă principalele realizări din anul precedent, dar se anunță și evenimentele din anul curent, precum și activitățile derulate. Dacă includerea categoriei Elite la Campionatele Europene de Șosea, pentru prima oară în istoria acestei competiții, a ținut capul de afiș al întrunirii, noutățile privind proiectele de dezvoltare, precum și măsurile de reformă au reprezentat puncte la fel de importante de pe agendă.

uec

La Congres a participat și președintele UCI, Brian Cookson, care a anunțat oficial candidatura sa pentru șefia forului mondial la alegerile de anul viitor, considerând acest mandat ca necesar pentru a duce la bun sfârșit setul de reforme puse la cale. „Statutul și regulamentele care guvernează UCI au deja un sfert de veac vechime, iar sportul s-a schimbat enorm în cei 25 de ani care au trecut. E nevoie de o actualizare, care privește în special o mai mare pondere a reprezentanților federațiilor și confederaților din afara Europei în conducerea UCI. Noul statut va asigura o guvernare cât mai fidelă realității din teren a ciclismului mondial și sperăm să producă efecte vizibile în câțiva ani. Trebuie să restabilim credibilitatea în acest sport și să ne prezentăm avantajele către sponsori în raport cu alte sporturi”, a declarat britanicul de la conducerea forului mondial.

Cât privește UEC în sine, președintele David Lappartient a declarat că forul continental urmează linia UCI în toate aspectele și că doar conlucrând cu acesta, dar și cu alte părți implicate, se pot aduce beneficii reale ciclismului. De asemenea, pe lângă includerea categoriei Elite la Campionatele Europene de Șosea din acest an, Lappartient a anunțat că vor fi și primele astfel de campionate difuzate de o televiziune, după ce o înțelegere a fost semnată cu compania EBU (European Broadcasting Union), iar campionatele din 2017 vor fi ținute la toate disciplinele în Glasgow, Scoția.

În același timp, UEC și-a reafirmat implicarea în susținerea Federației Române de Ciclism, secretarul general Traian Goga, prezent în Portugalia, discutând cu președintele forului european și cu reprezentanții companiei ruse ARETI pe această temă. „Celor de la UEC le-am prezentat un program legat de ciclismul pentru copii, ca aplicație din partea noastră pentru programul de solidaritate care deja ajunge în al treilea an consecutiv. În principal ar fi vorba de achiziția a câteva zeci de biciclete de șosea care să fie distribuite cluburilor care au echipe de copii, pe baza unor criterii transparente. Acest pas ar impulsiona eforturile de creștere a numărului de copii cu vârsta de până în 14 ani care practică sportul cu pedale și, mai mult ca sigur, ar spori în timp numărul de juniori și, de ce nu, poate vom fi martorii unei noi generații de profesioniști peste nu foarte mult timp”, a spus Traian Goga la întoarcerea în țară.

Written by: FRC