Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Retrospectiva activităților sportive din anul 2020 în ciclismul românesc

De ce o retrospectivă, la doar trei luni după începerea anului? Ne așteptăm la această întrebare, așa că oferim deja răspunsul, pentru ca materialul de mai jos să primească atenția pe care o merită, fără ca această să fie distrasă în zona curiozităților lipsite de relevanță.

Am simțit nevoia acestei retrospective pentru că anul 2020 a început pe cai mari, după un 2019 extrem de plin de evenimente și, mai ales, de rezultate foarte bune. 2020 a început cu vânt plin în pânze și cu dorința de a fructifica succesele anului anterior și de a continua construcția începută acum câțiva ani. Nu ne-am pierdut nici dorința de a o face, nici speranța, însă e un moment dificil pentru toată lumea și credem că e necesar un sumar al activităților de până acum, pentru a ne mobiliza pe mai departe.

 

În ordine cronologică, primul eveniment marcant al anului a fost Campionatul Mondial de Paraciclism pe Velodrom, desfășurat în Canada, în perioada 30 ianuarie – 2 februarie. La acest eveniment sportiv, Eduard Novak, reprezentantul României, a fost însoțit de Mihail Rusu, ca membru al staff-ului. Scopul participării a fost verificarea stadiului de pregătire, în vederea Jocurilor Paralimpice de la Tokyo (programate pentru 25 august – 6 septembrie), iar obiectivul cu care s-a mers în Canada a fost obținerea a cel puțin două medalii. Eduard Novak a reușit mai mult de atât, obținând 3 medalii: medalia de bronz în proba de un kilometru contratimp, medalia de argint în proba de urmărire individuală, medalia de bronz în proba de omnium, așadar perspectiva de performanță pentru Jocurile Paralimpice se anunța a fi una foarte bună.

A urmat cantonamentul de testare de la complexul olimpic Sydney 2000 din Izvorani, între 10 și 16 februarie, organizat de Federația Română de Ciclism cu scopul de verificare a sportivilor din categoriile de performanță (de la cadeți, până la Elite), dar și de descoperire a unor noi talente și ierarhizare valorică a membrilor lotului național. În acest scop, Federația a comunicat invitații de participare către toate cluburile membre. Au răspuns 42 de cicliști, fapt ce a făcut posibilă configurarea unei imagini mult mai clare asupra nivelului general de pregătire și valoare. Pe lângă aceștia, 20 de sportivi, membri ai loturilor de cadeți (9 din cel masculin și 2 din cel feminin) și juniori (9, masculin), au stat în cantonament pe întreaga durată a acțiunii de testare. Antrenamentele și testările au fost coordonate de Kyleigh Manners, asistat de Mihail Rusu, Viorel Grosu, Cristian Axente, iar din staff a făcut parte și Gabriel Dăițoiu, mecanic.

Ținând cont de cerințele deja menționate mai sus, respectiv o foarte bună formă fizică, dublată de disciplină, seriozitate și rigoare în urmărirea obiectivelor sportive, cantonamentul de la Izvorani a fost baza de selecție pentru echipa finală (loturile de cadeți și juniori masculin) care a plecat ulterior la cantonamentul din Benidorm, Spania.

Acesta s-a desfășurat între 23 februarie și 9 martie și a fost coordonat de antrenorul Jonathan Wiggins, asistat de Mihail Rusu și Cristian Axente, alături de mecanicii Vladimir Bujac și Pascal Nerinckx, ultimul fiind fost mecanic în cadrul echipei profesioniste Sky. Au participat 16 sportivi, 8 cadeți și 8 juniori, de la următoarele cluburi: Novak Cycling Academy, Olimpic Zărnești, Olimpia București, Voința (Cluj-Napoca), Ciclism Bilal 2000 Constanța, CS Otopeni, CS Petrolul Ploiești.

Obiectivul organizării cantonamentului din Spania a fost pregătirea cadeților și juniorilor în vederea competițiilor din 2020. În acest scop, s-au efectuat teste de performanță și de adaptare la efort, de rată metabolică, în vederea configurării unor profiluri de performanță, care să ducă la o mai riguroasă încadrare a antrenamentelor în zonele de efort corespunzătoare fiecărui sportiv, în raport cu parametrii personali.

Cicliștii au fost familiarizați cu antrenamente de ultimă generație, accentul punându-se pe disciplină. De altfel, destinația este frecventată de cicliști profesioniști de șosea din întreaga lume, iar atmosfera cantonamentului a fost în consecință. Sportivii s-au întors din Spania mai motivați și pregătiți ca oricând să participe la stagiul competițional programat în Belgia (23 martie – 20 aprilie). Din păcate, evoluția pandemiei de coronavirus a impus anularea acestuia.

În ceea ce privește pregătirea sportivilor din lotul național de MTB, Federația Română de Ciclism a susținut participarea acestora la cantonamentele în care aceștia se aflau cu echipele lor.

Astfel Ede Molnar (Elite, rezerva Tokyo), Miruna Gîrbacea (Elite) și Gerhard Moldansky (U23) au participat alaturi de echipa lor, Dinamo-BikeXpert-Superbet, la un cantonament din Alanya, Turcia, în perioada 18 februarie – 3 martie.

Lucian Logigan (Elite, rezerva Tokyo), Roberto Burta (U23), Răzvan Grec (Juniori) au participat alături de echipa lor, CSU-Scott-Procycling, în cantonamentul din Cipru, unde au luat startul și la competiția Cyprus Sunhine Epic S1, în perioada 22 februarie – 3 martie.

Patrick Pescaru, de la Nomand Merida CST (Juniori), și Eduard Kubat, de la Dinamo-BikeXpert-Superbet (Juniori), au participat la cantonamentul din Benidorm, Spania, între 4 ianuarie și 4 martie, participând și la două curse UCI: Chelva XCO C1 și Copa Catalana Internacional Banyoles, Juniour Series.

Eszter Bereczki (Elite), de la ACS Velocitas, a participat la cantonamentul din Gran Canaria, Spania, între 10 februarie și 23 februarie.

Ca veste bună, în luna februarie, în urma rezultatelor de excepție din 2019 și a promisiunii pentru viitor pe care rezultatele riderilor români o fac, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a aprobat formarea lotului olimpic de Mountain Bike XCO al României. Această realizare îi are în mijloc pe cei trei sportivi care au adus cele mai multe puncte țării, începând cu Vlad Dascalu și cotinuând cu Ede Molnár și Logigan Lucian.

Tot printre rezultatele foarte bune din această perioadă amintim locul al doilea din etapa I a Turului Taiwanului, obținut de cel mai bine clasat rutier român în ierarhia internațională în sezonul 2019, Eduard Grosu.

Cu toate acestea, știm cu toții ce impact are situația pandemică prin care trecem, care a făcut ca planurile pentru 2020 să fie anulate. Am aflat deja despre amânarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice și despre modificarea radicală a calendarului internațional, care până  la data scrierii acestui material nu are o formă definitivă. Toate acestea fac să nu se poată culege prea curând roadele acestor acțiuni de pregatire, însă experiența acumulată nu poate fi decât un câștig pentru sportivi. Un gând bun se îndreaptă, în acest context, către toți cei afectați, într-o formă sau alta, de încercările acestei perioade, către toți cicliștii, pentru a depăși cu bine momentul, în așteptarea unor vremuri mai senine.

Cu speranța reluării cât mai grabnice a calendarului competițional și a activității obișnuite de pregătire, trebuie să fim conștienți că revenirea la normalitate, prin oprirea evoluției răspândirii virusului, depinde și de conduita fiecăruia dintre noi. Conform recomandărilor autorităților, activitatea loturilor naționale și olimpice nu se mai desfășoară în mod centralizat și colectiv. Cicliștii se antrenează individual, la interior, iar scurtele sesiuni în aer liber au loc exclusiv în apropierea locuințelor, cu excluderea oricăror forme de activitate sportivă colectivă.

Momentan nu poate fi anticipat momentul reluării activității normale de pregătire sau al activității competiționale, însă deciziile în acest sens vor fi luate în acord cu comunicările, măsurile și recomandările autorităților. Până atunci, rămâneți alături de noi și #impreunapentruciclism!

 

Written by: FRC

Leave a Reply