Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Punct și de la capăt cu Lotul Național de Downhill la prima etapă iXS European Downhill Cup de la Maribor, Slovenia

Anul 2018 este o coală proaspătă pentru Lotul Național de Downhill al României: planuri noi, echipamente noi și în primul rând membri noi, la primul lor contact cu scena europeană de curse. În afară de toate acestea, lotul gravitațional este pentru prima oară susținut direct, cu fonduri, de către Federația Română de Ciclism.

Încă de anul trecut, cei responsabili de acest lot au creionat un program de evenimente, iar odată cu noul sezon el a început să fie pus în practică. Miza principală: acumularea de experiență în curse și, unde se poate, de prețioase puncte internaționale UCI.

Echipa pentru Maribor a început să se formeze la Brașov, unde antrenorul Alex Mititean și riderii Remus Bonta din Râșnov și Sebastian Râpea din Moieciu (ambii Elite) au făcut joncțiunea cu Petre Popescu (Juniori), venit de la Piatra Neamț. La Cluj ei s-au întâlnit cu Ciprian Mureșan din Baia Mare (Elite) și cu Matei Moisil din Bistrița (Juniori), alături de celălalt antrenor, Angelo Bude, și au purces înspre Slovenia; Akos Istavandi din Cluj (Elite) urmând să se vadă cu ei direct acolo. Staff-ul ține să le mulțumească celor de la NH Bike pentru duba pusă la dispoziția lotului.

Poate puțină lume știe că Maribor are o rezonanță aparte pentru scena de gravity din România. Acum 18 ani Adrian Stoica obținea acolo un top 20 și primele puncte UCI la downhill pentru România, iar în anii următori Mariborul a reprezentat un loc clasic de pelerinaj pentru cei mai buni downhilleri și rideri de 4X de la noi: George Stănilă, Kinda Geza, Sorin Părău, Moș Mihai. Acesta este contextul istoric și un strat din fundația acestei ramuri la noi în țară. Dincolo de aspecte de dinainte, anul acesta etapa iXS de la Maribor a fost pentru multe echipe mari încălzirea legitimă pentru prima etapă de Cupă Mondială, ce urma să aibă loc nu departe, în Croația. Astfel, la start la Maribor au fost prezente nu mai puțin de nouă echipe de uzină, în duel direct cu toți ceilalți rideri.

Echipa noastră și-a văzut de ale ei, și-a făcut track walk-ul obligatoriu, și-a analizat liniile, ba chiar a fost una dintre puținele care au scos nasul la dat în plină zi de ploaie, alături doar de câțiva rideri cu nume mari din World Cup. Experiența trebuie acumulată cumva!

După un weekend întreg de curse, rezultatele au arătat așa:

  • Remus Bonta – locul 76 (Elite)
  • Akos Istvandi – locul 83 (Elite)
  • Ciprian Mureșan – locul 113 (Elite)
  • Sebastian Râpea – locul 123 (Elite)
  • Matei Moisil – locul 34 (U19)
  • Petre Popescu – locul 27 (U17)

Trăgând linie, reprezentanții staff-ului se declară mulțumiți de primul pas din 2018. Urmează alte curse europene, etapa balcanică de acasă și un cantonament alături de toți membrii lotului.

Pentru a fi la curent cu activitatea Lotului Național de Downhill și cu rezultatele băieților, urmăriți pagina de Facebook a Federației Române de Ciclism și hashtag-urile #FRCiclism și #DHteamRO din Social Media.

Staff-ul Lotului Național de Downhill

—— —— —— —— —— ——

imagini de Akos Istvandi

cuvinte de Maximilian Munteanu

Written by: FRC

Leave a Reply