Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Propuneri ale Uniunii Cicliste Europene privind revizuirea categoriilor de vârstă în ciclism

În urma suspendării prelungite a calendarului competițional 2020, pe fondul crizei determinate de pandemia de COVID-19, Uniunea Ciclistă Europeană a efectuat, prin intermediul propriilor comisii, o serie de evaluări cu privire la impactul opririi sezonului 2020 și la repercusiunile acestui fapt asupra următoarelor sezoane, în special în ceea ce privește categoriile Juniori și U23.

Ca urmare a acestor evaluări, Uniunea Ciclistă Europeană a trimis recent către Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) o serie de propuneri, pentru a fi analizate și dezvoltate. Mai jos, un rezumat al acestora:

  • Revizuirea tuturor categoriilor, la MTB-Cyclo-Cross – Șosea și Pistă: crearea categoriilor Under 20 (18/19 ani) și Under 24 (20/23 ani) și, la nivel național, a categoriilor Under 18 (16/17 ani) și Under 16 ani (14/15 ani), cu o revizuire a limitei pasului de angrenaj la șosea/pistă pentru categoria Youth (copii).
  • Campionatele Mondiale de Șosea, categoria U23: reconsiderarea acestora prin crearea Campionatelor Mondiale «Profesioniste» (deschise pentru sportivii aparținând echipelor de nivel World Tour și Pro Teams), a Campionatelor Mondiale «Espoirs» (deschise pentru cicliștii U24 care nu sunt licențiați în cadrul unor echipe de World Tour sau Pro Teams), Campionatele Mondiale «Under 20», Campionatele «Țări emergente», care să permită tuturor cicliștilor de peste 23 de ani (în afara celor licențiați în cadrul unor echipe de World Tour și Pro Teams) să concureze în anumite competiții.
  • Participarea la Jocurile Olimpice: în prezent, există diferențe explicabile între disciplinele BMX Freestyle Park, BMX Racing și Pistă, Șosea și MTB. Odată cu revizuirea categoriilor, ar fi indicat să se standardizeze criteriile de vârstă, astfel: pentru MTB, Șosea and Pistă: participare categoria Under 20, iar pentru BMX Freestyle și BMX Racing: categoria Under 18.

Obiectivul principal al acestor propuneri este de a proteja cicliștii tineri, majoritatea fiind în prezent în proces de finalizare a studiilor academice sau de pregătire profesională, având în vedere că aceștia ar urma să treacă de la Juniori la Under 23. O revizuire a acestor categorii le-ar oferi tinerilor garanția de a face față acestei schimbări într-o manieră mai relaxată și le-ar oferi un an suplimentar pentru a-și îndeplini potențialul și pentru a atinge maturitatea sportivă.

Written by: FRC

Leave a Reply