Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Patrick Pescaru: “Dorința de a fi campion mondial este imboldul cel mai puternic”

Patrick Pescaru este unul dintre cei mai valoroși și promițători tineri rideri români, membru al lotului național de MTB, licențiat la ACS NoMad Multisport, cu un palmares personal impresionant: Campion și Vicecampion Balcanic la XCO în 2017, respectiv 2019, multiple titluri de Campion Național la XCO juniori și ciclocros. Anul acesta a împlinit 18 ani, iar planurile sale de viitor se leagă tot de ciclism, chiar dacă 2020 nu a fost cel mai bun an nici pe plan general, din cauza pandemiei de coronavirus care a bulversat întreg calendarul competițional, și nici pe plan personal, căci Patrick a suferit recent o accidentare și se află în recuperare. Am folosit ocazia nesperată de a-l găsi mai liber pentru a-l ruga să ne răspundă la câteva întrebări, pentru că profilul său sportiv și uman îl fac nu doar subiect de interes, dar și model, iar de modele avem nevoie mai mult decât oricând.

– Bună, Patrick, și mulțumim pentru bunăvoința cu care ai răspuns invitației noastre! Suntem convinși că foarte multă lume își dorește să știe mai multe despre tine și despre parcursul care te-a adus în acest punct al carierei tale sportive. Spune-ne câte ceva despre asta, te rugăm! 

– Pasiunea pentru bicicletă o am de la varsta de 5 ani, practic, de când am învățat să merg pe ea. La scurt timp, mi s-a îndeplinit dorința de a avea BMX , iar pe acesta îmi petreceam foarte mult timp. Așa am învățat tehnici de bază. Au urmat achiziții de biciclete de munte, iar 4 ani mai târziu am început să ieșim în ture mai lungi cu tatăl și fratele meu. Ciclismul am început să-l practic în 2013, la vârsta de 11 ani, în clasa a IV-a, când un coleg mi-a sugerat să particip la o competiție de Mountain Bike, un fel de semi-maraton cu o distanță de 36 km. Mi-a placut mult de tot atmosfera de la acea cursă și pot spune că acel moment a fost un fel de click… Ceva care m-a făcut să îmi doresc să ajung și să particip la cât mai multe competiții. 

– Ai fost susținut în această decizie? Care este cel mai mare susținător al tău?

– Da, cea mai mare susținere o am din partea familiei mele. Părinții și fratele meu sunt mereu alături de mine. Sfaturile, încurajările constante și grija lor de a nu-mi lipsi nimic într-o competiție sunt de mare ajutor pentru mine. Sunt recunoscator pentru acest lucru.

– A existat vreo provocare pe care ai depășit-o pentru a ajunge în punctul în care ești azi? Ce te motivează, care este imboldul cel mai puternic care te determină să nu renunți?

– Singura provocare pe care eu o am vine de la sine, prin dorința mea continuă de a mă autodepăși. Dorința de a fi campion mondial este imboldul cel mai puternic, apoi mi-aș dori să câștig un concurs mare de șosea, deci de motivație nu duc lipsă. Mi-o creez singur din dorința de a ajunge acolo unde mi-am propus.

– Ai o rutină de antrenament într-o zi obișnuită de pregătire?

– Nu am o rutină pe care să o urmez zilnic. În unele zile, la antrenament, fac în prima parte a zilei exerciții de forță la sală, iar după-amiaza am antrenamente specifice pe bicicletă, cu tot felul de sprint-uri (intervale) mai lungi sau mai scurte. În alte zile am antrenamente de anduranță sau de recuperare. Cam o zi pe săptămână am recuperare totală.

Dacă tot a venit vorba despre antrenamente, pot spune că mă consider norocos să fiu îndrumat și antrenat de Paulo De La Fuente Perez, cel care este alături de mine cu cele mai bune sfaturi. Pe această cale, țin să mulțumesc atât lui, cât și lui Vlad Dascălu, pentru prietenia lor.

– Dar un tip preferat de curse?

– Cursele mele preferate sunt cele de MTB, Cross Country Olympic (XCO). Îmi plac mult și mi se potrivesc cursele cu intensitate mare, nu prea lungi, dar cu trasee cât mai tehnice. De fapt, îmi plac toate genurile de concursuri, dar nivelul de competiție să fie unul ridicat, puternic.

– Cum reușești să împaci acitivitatea sportivă cu școala?

– În privința școlii, pentru mine este simplu. În urmă cu 2 ani, cu acordul părinților, am renunțat la sistemul de învățământ clasic românesc și am devenit homeschool-er. Sunt înscris la un colegiu în UK și urmez cursurile online. A fost o decizie foarte bună, iar în felul acesta îmi optimizez timpul foarte bine.

– Cum te-ai descrie ca om și ca sportiv? Care ar fi atuurile și care punctele slabe? Și, dacă tot am adus vorba, crezi că sportul te-a făcut un om mai bun?

– Sunt comunicativ și prietenos, în felul acesta leg foarte repede prietenii. Întotdeauna văd partea „plină a paharului”. Atuurile mele ca sportiv sunt: imaginația bogată, munca, disciplina și rabdarea, iar punctele slabe nu le cunosc încă. Cu siguranță, însă, sportul m-a făcut un om mai bun. M-a ajutat sa fiu disciplinat, punctual.

– Ai un mentor sau un erou în ciclism?

– Nu aș putea spune asta. Eu urmăresc mai mulți campioni, din ramuri sportive diferite.

– Dar te-ai vedea făcând un alt sport?

– Nu, nu m-am gandit la asta. Îmi place ciclismul prea mult.

– Te-ai gândit la o carieră de profesionist?

– Cu toate că nu am ajuns încă la Categoria Elite, eu mă consider deja un rider profesionist, deoarece sunt cât pot de serios și ma dedic pentru a-mi atinge obiectivele.

– Ce faci pentru a te concentra în timp ce concurezi sau după ce obții un premiu sau un rezultat foarte bun?

– În timpul unei curse, mă concentrez asupra detaliilor traseului și a bicicletei, iar după ce obțin un rezultat foarte bun, mă bucur pentru premiul obținut, iar asta mă motivează să dau tot ce pot și la următoarea cursă.

– Contează spiritul de echipă în ciclism?

– Contează foarte mult. Te poate ajuta să ai o stare bună și să fii pregătit pentru cursă. Cu colegii din echipa sau din lotul național poți petrece zile faine împreună, te distrezi… Până la urmă, asta contează, să ne simțim bine în compania celorlalți.

– Ce amintiri speciale ai adunat din activitatea sportivă de până acum?

– Am multe amintiri plăcute. Una dintre ele este aceea din Grecia de la Campionatul Balcanic din anul 2017, unde am participat și am câștigat titlul de Campion la categoria Cadeților. A fost o cursă frumoasă, dar grea, din cauza temperaturilor foarte ridicate, cam 40°. La acel moment am și denumit-o Sauna Race. Au existat și momente de cumpănă, dar, personal, le depășesc foarte repede. Merg la antrenament a doua zi. O amintire amuzantă o am de pe vremea când eram mai micuț, când am încercat pentru prima dată în viață să fac scheme de Trial, pe lângă o fântână arteziană în funcțiune… Mi-am pierdut echilibrul și am aterizat în acea fântână din parc.

– În afară de ciclism, ai și alte pasiuni?

– Îmi place mult să călătoresc, să fiu în natură, să merg în diverse drumeții cu familia și să petrec momente frumoase alături de prietenii mei.

– Ce e cel mai important pentru tine în viață? Ce îți dorești?

– Să fiu tot timpul FERICIT, ca în momentul de față. Ce îmi doresc? Dorințele le păstrez doar pentru mine, sunt foooarte multe…

– Patrick, îți mulțumim frumos pentru timpul pe care ni l-ai acordat și îți dorim însănătoșire grabnică și mult succes în competițiile care urmează!

– Și eu mulțumesc Federației Române de Ciclism, dar și echipei sportive din care fac parte – NoMad Merida CST – pentru sprijinul oferit.

Written by: FRC

Leave a Reply