Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Narcis Costache și Cristian Losonczi devin comisari Elite National de mountain bike

Planul de reorganizare a corpului de arbitri acreditat FRC merge mai departe și, luna trecută, a bifat o reușită importantă. Mulțumită implicării coordonatorilor existenți și preocupării participanților pentru acest domeniu, România are începând din luna octombrie doi comisari Elite National de mountain bike, cel mai înalt nivel de arbitru pe plan național. Narcis Costache și Cristian Losonczi sunt cei doi care au absolvit cursul.

arbitru 1

Cristian Losonczi este un nume cunoscut pentru cei care au cochetat cu ciclismul de performanță în ultimii ani. „Am intrat in contact cu ciclismul la 13 ani, iar în 2009 m-am inscris la clubul de ciclism, CS. Muresul Tg-Mures, din orasul meu. Dupa doar un an, au inceput sa se vada si roadele antrenamentului si am castigat primul meu Campionat National de XCO la juniori. În 7 ani de sport de performanță am acumulat rezultate precum 5 titluri de campion national in probele de XC, locul 3 la Campionatul Balcanic de XCO, locul 78 la Camp. Mondial de XCO si numeroase locuri 2 la nationale de XC, sosea si duatlon”, își amintește fostul sportiv din Târgu Mureș.

”Ca sportiv, am suferit destul de mult din cauza vechii conduceri a Federatiei, la fel ca mountain bike-ul in general.  Fiind atata vreme in contact cu acest sport, concurand in strainatate si vazand diferentele intre cursele din tara si nivelul la care se organizeaza o cursa in strainatate, am decis sa raman in contact cu acest sport, dar pe alt plan, prin arbitraj. Sunt foarte putini arbitri de mountain bike la noi in tara, iar majoritatea curselor se organizeaza fara ajutorul lor. Majoritatea organizatorilor isi desfasoara cursele dupa regulamente proprii si neconforme dupa standardele UCI si a federatiei, aceste curse fiind nesigure pentru rideri si spectatori. Trebuie sa evoluam din acest “stone-age” al mountain bike-ului si sa incepem sa organizam curse ca la carte, pentru ca țara noastră să câștige teren pe plan international și să devină un loc tot mai cunoscut in ciclismului montan”, mai adaugă acesta.

arb 2

De cealaltă parte, Narcis Costache s-a „întâlnit” cu ciclismul mai târziu în viață. „Eu iubesc MTB din anul 2012 de cand m-am apucat sa practic acest sport ca amator, la varsta de 44 ani. Din anul 2015 nu mai particip la concursuri si m-am decis sa intru in arbitraj. De ce? Pentru că îmi place mediul competitional, imi plac campionii/performanta si doresc sa contribui, in felul meu, la dezvoltarea acestui sport (ciclismul) in tara noastra”, spune Costache despre alegerea sa.

Cum privește el sarcina care îi va reveni de-acum încolo? „Arbitrajul in MTB este o sarcina complexa si deloc usoara. Un arbitru trebuie sa consilieze, sa indrume, sa ajute si sa verifice organizatorul competitiei ca aplica si respecta standardele si regulamentele care guverneaza concursul, adică cele UCI. De asemenea, arbitrul trebuie sa fie impartial si ferm in actul sau de arbitraj sportiv fata de toti concurentii chiar daca printre ei exista prieteni sau cunoscuti. Noi trebuie sa avem tactul si diplomatia necesara in discutiile cu antrenorii si managerii echipelor pentru a nu genera conflicte inutile sau situatii dificile insa e musai sa ne situam in cadrul regulamentelor. Deasemenea, e nevoie de multa concentrare focusata pe moment/actiune dar si de o vedere de ansamblu a cursei si a evenimentului, de rapiditate in consemnarile timpilor, de atentie maxima distributiva, de meticulozitate si buna organizare, de spirit de echipa, de coordonare si nu in ultimul rand de o excelenta comunicare atat cu colegii arbitri cat si cu ceilalti “actori” (organizator, voluntari/marshali/oficiali, echipaje medicale/prim ajutor, mass media, reprezentant federatie, responsabil cronometraj electronic, announcer, etc). Sper ca astfel, si cu ajutorul nostru, al arbitrilor nationali elite, sa creasca nivelul de pregatire si competitivitate atat al sportivilor cat si al cluburilor, al organizatorilor si, de ce nu, al Federatiei Romane de Ciclism”, completează acesta.

Written by: FRC