Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Licenţa UCI pentru cicliştii amatori

Dacă pasiunea ta este ciclismul, atunci arată acest lucru din plin. Sportul cu pedale nu se rezumă numai la sportivii profesioniști, iar Uniunea Ciclistă Internațională, dar și noi, Federația Română de Ciclism, cunoaștem acest lucru, motiv pentru care îți prezentăm licența de ciclist amator.

Ce este licența de ciclist amator?

Licența reprezintă documentul care atesta calitatea de ciclist, prin care acesta este inclus în evidențele Uniunii Cicliste Internaționale și ale Federației Române de Ciclism. Cicliștii pot fi atât profesioniști, cât și amatori, fiecare categorie din cele două având un tip propriu de licență. Diferența dintre o licență de amator și una aparținând unui sportiv de performanță este că sportivul de performanță este licențiat în cadrul unei structuri sportive afiliate la FRC (cluburi sau echipe), pe când ciclistul amator poate avea licență și fără a face parte dintr-un club sau o echipă.

licente ciclism

De ce licență de ciclist amator?

Dacă ești deja sau intenționezi să devii posesorul unei licențe de amator, ai mai multe beneficii. Pe lângă participarea la competițiile naționale rezervate amatorilor, poți participa la Campionatele Naționale de Ciclism pentru Amatori, precum și la campionatele continentale sau mondiale destinate acestei categorii. De asemenea, respectivele licențe se pot folosi și la competițiile externe care impun această condiție pentru participanți, pentru că deținerea unei licențe certifică faptul că ai o asigurare de accident valabilă și ești apt de efort. Nu în ultimul rând, dacă decizi să te licențiezi ca amator, ajuți la dezvoltarea ciclismului în România, prin faptul că acest lucru ne permite să ne facem o idee cât mai apropiată de realitate privind numărul de sportivi amatori, preferințele lor sau performanțele lor. Toate aceste informații coroborate ne ajută să luăm decizii cât mai bune pentru gestionarea eficientă a activității cicliste din țară și creșterea calității evenimentelor aflate sub egida Federației Române de Ciclism.

Cum obții o licență de amator?

Pentru o licență de amator trebuie următoarele:

  1. Formularul de licență completat, care se obține descărcând de la secțiunea Prezentare FRC -> Licentiere-> Cerere licentiere
  2. Un certificat/aviz medical care să ateste că ești apt din punct de vedere medical pentru efortul fizic pe care îl presupune practicarea ciclismului
  3. O asigurare de accident valabilă pe anul in curs
  4. O poză cu tine în format electronic
  5. Copie după documentul tău de identitate
  6. Să achiți taxa de licență pentru amatori în valoare de 70 de lei

Expedierea celor necesare te rugăm să o faci pe e-mail, la adresa office @ federatiadeciclism.ro.

Plata taxei aferente se poate face atât în numerar, la biroul Federației Române de Ciclism, cât și prin virament bancar în contul FRC deschis la Banca Libra Internet Bank – Sucursala Magheru:  RO20BREL0002003090370100 (CIF/CUI 4193001).

Odată emisă, licența se poate ridica de la sediul Federației (București, Str. Vasile Conta nr. 16, camera 711), de la un reprezentant FRC din teritoriu sau prezent la o competiție sau poate fi expediată prin curier, destinatarul urmând a suporta cheltuielile de transport. Din motive logistice, nu expediem prin intermediul Poștei Române.

Ce mai trebuie să știi despre licență:

  • Indiferent de momentul eliberării sale, licența este valabilă numai pe parcursul respectivului an calendaristic. De exemplu, o licență emisă în 5 mai 2017 este validă până la 31 decembrie 2017, nu până în 5 mai 2018.
  • Asigurarea în caz de accident necesară emiterii licenței trebuie să acopere întreg anul calendaristic. Totuși, în situația în care ai o asigurare care expiră pe parcursul anului, atunci va fi necesar să o prelungești din ziua imediat următoare expirării celeilalte. În cazul absenței asigurării de accident, suntem nevoiți să retragem licența.
  • Validitatea licenței începe din momentul în care figurezi în evidențele noastre on-line (vezi secțiunea Prezentare FRC – Sportivi Licențiați 2017). Astfel, indiferent de momentul în care intri în posesia licenței fizice, contează momentul de când figurezi pe site-ul Federației.
  • Uneori, eliberarea licenței va dura mai mlt de 7 zile. Motivul este că externalizăm procesul de tipărire al licențelor și un set de producție trebuie să conțină minimum 50 de bucăți. Astfel, până la atingerea respectivei cifre, pot apărea întârzieri în respectarea termenului de emitere al licențelor.
Written by: FRC