Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Informare cu privire la utilizarea medicamentului tramadol

Începând cu 1 martie 2019, utilizarea în timpul concurenței a tramadolului va fi interzisă în toate disciplinele. Acest nou regulament, care este introdus din motive medicale, permite impunerea de sancțiuni în cazul încălcării regulilor.

Ce este tramadolul?

Tramadolul este un analgezic în categoria opioidelor sintetice. Acesta este frecvent utilizat de către cicliști, după cum arată constatările programului de monitorizare al Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) din 2012. În special în sondajul din 2017:

  • 4,4% din testele de competiție pe bicicliști au arătat utilizarea tramadolului;
  • 68% din eșantioanele de urină – luate din peste 35 de sporturi olimpice – conținând tramadol, provin de la cicliști.

Care sunt efectele secundare ale tramadolului?

Utilizarea tramadolului poate avea două tipuri de efecte secundare: greață, somnolență și pierderea concentrației (crescând riscul accidentelor rasiale) și dependență treptată de substanța cu risc de apariție a unei dependențe. Tramadol este disponibil pe bază de prescripție medicală, dar este, de asemenea, disponibil gratuit pe internet, ceea ce sporește riscul auto-medicației necontrolate.

Având în vedere riscurile asociate utilizării sale în ciclismul competitiv și în conformitate cu decizia Comitetului de gestionare al UCI din iunie 2018, regulamentele medicale UCI vor interzice utilizarea în travaliu a tramadolului. Regulamentele vor fi publicate pe site-ul UCI în scurt timp.

Care este scopul interdicției?

Interdicția vizează menținerea sănătății și siguranței sportivului în lumina efectelor secundare ale tramadolului, în toate disciplinele și categoriile.

Cum se va efectua testul?

Începând cu 1 martie 2019, orice sportiv care participă la un eveniment înregistrat pe un calendar național sau internațional poate fi selectat pentru a furniza un eșantion de sânge pentru testarea cu tramadol.

Testarea va avea loc în competiție, în special, dar nu numai la sfârșitul cursei.

Colectarea eșantionului nu este invazivă și va fi efectuată utilizând un set de eșantionare pentru a colecta o cantitate limitată de sânge din vârful degetelor ciclistului.

Acesta va fi administrat de directorul medical al UCI, cu sprijin logistic și de personal de la Fundația Anti-Doping Ciclism (CADF).

La fel ca în anti-doping, evitarea unui test tramadol va fi tratată ca un test pozitiv.

Ce metodă va fi utilizată?

Picaturile de sânge uscate vor fi colectate pentru prezența tramadolului, utilizând o tehnică de analiză de înaltă precizie. Rezultatele pozitive sau negative vor depinde de prezența sau absența substanței în sânge (nu există niciun prag). Analiza va fi efectuată într-un laborator de referință, rezultatele fiind trimise directorului medical UCI în maximum 4-5 zile.

Care sunt sancțiunile?

Penalitățile sportivului

O primă infracțiune comisă de un sportiv va fi penalizată cu descalificarea din eveniment. În plus, o amendă de 5.000 CHF va fi impusă în cazul în care sportivul este membru al unei echipe înregistrate de UCI. În toate celelalte cazuri, amenda va fi de 1.000 CHF.

O a doua infracțiune va duce la descalificarea din eveniment și o suspendare de cinci luni. În cazul în care se comite o altă infracțiune, va fi impusă o suspendare de nouă luni.

Pedeapsa echipei

Dacă doi sportivi aparținând aceleiași echipe înregistrate de UCI comită o infracțiune în termen de 12 luni, echipa va fi amendată cu CHF 10.000. Dacă o altă infracțiune este comisă în aceeași perioadă de 12 luni, echipa va fi suspendată pentru o perioadă de 1 până la 12 luni, care va fi stabilită de Comisia Disciplinară a UCI.

Written by: FRC

Leave a Reply