Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Ede Molnár: “De când mă știu, am avut dorința de a fi altfel decât ceilalți”

Ede Molnár: “De când mă știu, am avut dorința de a fi altfel decât ceilalți”

Ede Molnár, licențiat la Dinamo-BikeXpert-Superbet, singura echipă UCI de Mountain Bike din România, este de ani buni în topul clasamentelor de MTB.

În palmaresul său se regăsesc numeroase rezultate de excepție în competiții internaționale, titluri de Campion Național la XCE, este Campionul Național la XCM din 2018, câștigătorul Cupei Naționale de XCO în 2017, 2018 și 2019, component de bază al lotului național de mountain bike și component al lotului olimpic de mountain bike pentru J.O. Tokyo 2020. Dincolo de toate, este un personaj, lucru care poate fi constatat cu ușurință de oricine îi urmărește conturile de pe rețelele de socializare. Trăiește intens și se bucură de fiecare clipă.

Ede s-a întors recent din Ungaria – Csömöri Bringafesztivál – de la prima sa participare din acest sezon internațional, unde s-a clasat pe locul 4, confirmând faptul că lunga pauză competițională nu l-a afectat. Se pregătește intens pentru cursele din calendarul intern, care au reînceput în forță, așa că nu am vrut să abuzăm de timpul și energia lui. 

– Bună, Ede, și mulțumim pentru efortul de a-ți face timp să vorbești cu noi! Știm că acum, în punctul în care abia s-au reluat competițiile, timpul s-a comprimat la maximum pentru tine. O primă curiozitate: de ce ciclism, de ce mountain bike?

– De când mă știu, am avut dorința de a fi altfel decât ceilalți. Fiindcă nu prea îmi plăcea să merg după alte persoane, nici sporturile de echipă nu mi s-au potrivit. Mountain bike-ul l-am ales pentru libertatea sportului. 

– Și care ar fi preferințele tale, între cursele de MTB?

– Concursurile mele preferate sunt cele de XCO. Curse cu mai multe ture, cu intensitate, cu spectatori zgomotoși și cu elemente tehnice făcute de natură sau lucrate de oameni.

– Știm că faci asta din copilărie, dar, pentru cei care vor citi interviul și care sunt, cu siguranță, dornici să afle mai multe, spune-ne câte ceva despre traseul tău sportiv și despre motivația personală!

– La primul meu concurs am participat când aveam 13 ani. De-a lungul timpului, cea mai mare provocare a fost să le demonstrez celor din jurul meu că merită să faci ceea ce îți place și că se poate trăi din sport. Mă motivează să traiesc fiecare zi cu gândul că sunt mulțumit de viață și cu ceea ce fac.

– Am remarcat că ai un susținător special. Ne poți divulga cine este?

– Cel mai mare susținător al meu este fratele meu cel mai mic, care are doar 6 ani.

– Ai amintit mai devreme de sporturile de echipă. Ciclismul este un sport individual, e adevărat, dar și aici există echipe, cluburi… Ce părere ai despre spiritul de echipă? Contează și în ciclism?

– Da, cred că spiritul și susținerea echipei sunt cele mai importante lucruri în cariera de sportiv.

Te-a transformat sportul? Te-a făcut un om mai bun?

– Nu zic că sportul m-a făcut un om mai bun, dar este sigur că, și dacă nu reușești să fii un sportiv de performanță sau olimpic, sportul îți constuiește o mentalitate care te face să fii mai mult ca ceilalți. 

– Faci parte din lotul olimpic de mountain bike pentru J.O. Tokyo 2020. Ce a însemnat pentru tine toată aventura de până acum?

– Calificarea la Tokyo 2020 a fost o adevărată provocare pentru mine, atât în cadrul FRC, cât și în cel al Lotului Olimpic al României. Au fost multe, multe curse în străinătate, multe zile de călătorit și adventuri extreme. 

– Un gând de final, despre cum vezi tu viața?

– Cel mai important lucru este să trăiesc o viață atât de împlinită, încât, dacă privesc înapoi, să fiu tentat să o iau de la capăt și să o repet urmând aceeași cale.

– Mulțumim, Ede, și multă baftă în cursele care urmează!

Fotografii din arhiva paginii personale de Facebook a lui Ede Molnár

Written by: FRC

Leave a Reply