Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Drepturi egale pentru sportivii cu dizabilități!

lotul paralimpic Londra 2012Eduard Carol Novak, singurul campion paralimpic al României și totodată președinte în exercițiu al FR Ciclism, a înaintat recent Comitetului Olimpic si Sportiv Român o serie de propuneri importante privind modificarea legii sportului 69/2000.

Deoarece forma actuală a legii discriminează sportivii cu dizabilități și nu este în concordanță cu normele UE în acest domeniu, se dorește o schimbare radicală și de urgență a paragrafelor în care este reglementată activitatea sportivă a persoanelor cu handicap. FR Ciclism solicită totodată sprijinul opiniei publice pentru ca acest demers fără precedent în istoria sportului românesc să aducă în sfărșit România pe harta țărilor civilizate.

„ Spre exemplu, o medalie de aur la Olimpiada este remunerată cu 35.000 EURO, iar la Paralimpiadă cu doar 35.000 lei. Aceste diferențe imense există și când ne raportăm la medaliile de la Campionatele Europene sau Mondiale. Suntem curioși cine și mai ales în baza cărui sistem de valori a calculat această diferență?! Încă avem impresia că politicienilor și celor care conduc sportul românesc le este rușine de sportivii paralimpici și nu doresc ca aceștia să reprezinte țara pe plan internațional. Acest lucru se reflectă din păcate și în numărul sportivilor români la Paralimpiadă, net inferior tuturor țărilor vecine ”, a declarat Eduard Carol Novak, medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice din 2012 și cvintuplu campion mondial la ciclism.

1. Rente viagere

În forma actuală a legii, sportivilor paralimpici li se aplică un tratament discriminatoriu prin imposibilitatea lor de a obține aceleasi beneficii financiare după retragerea din activitate ca și ceilalți sportivi de performanță. Am solicitat așadar introducerea unui paragraf special la articolul 64 din lege.

2. Infrastructură adaptată normelor UE

În ceea ce privește bazele sportive, legea nu reglementează obligativitatea organizării acestora astfel încât să se permită accesul și pregătirea persoanelor cu dizabilităti în aceleași condiții ca și ceilalți sportivi.

Lipsa unor dotări speciale pentru persoanele cu handicap îngrădește atât accesul cât și posibilitatea de a se antrena si implicit de a obține performante pentru astfel de persoane.

Trebuie avut în vedere faptul că la nivel european persoanele cu handicap beneficiază de astfel de dotări, asa încât s-ar impune ca, măcar din punct de vedere legislativ, să ne aliniem unor astfel de exigențe.

3. Normele financiare pentru activitatea sportivă

La nivelul tuturor competițiilor, sportivii paralimpici pot beneficia în prezent de sume net inferioare celorlalți sportivi.

Diferențierea sumelor astfel acordate de MTS și COSR nu are la bază niciun criteriu obiectiv, astfel că s-ar putea trage concluzia că se face o discriminare între cele două categorii de sportivi.

Astfel, potrivit art. 1 al OG 137/ 2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, principiul egalității între cetateni, al excluderii privilegiilor și discriminării sunt garantate în special în exercitarea unor categorii de drepturi printre care și dreptul de a lua parte, în conditii de egalitate, la activități culturale și sportive.

Nu în ultimul rând, Constituția României prevede, pe lângă pricipiul egalității în drepturi și reglementarea protecției persoanelor cu handicap, arătând în art. 50 că persoanele cu handicap se bucură de protecție specială. Statul asigură realizarea unei politici naționale de egalitate a șanselor(…) în vederea participării efective a persoanelor cu handicap la viața comunității(…).

Written by: FRC