Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Detalii despre Calendarul național de mountain bike 2019

Federația Română de Ciclism anunță Calendarul competițional Național de mountain bike pentru sezonul 2019. Pentru anul acesta sunt înscrise în calendarul oficial 22 de concursuri pentru segmentul mountain bike. Acestea includ disciplinele mountain bike cross-country, formatele olimpic (XCO) și maraton (XCM), precum și disciplina gravity, Enduro. Supriza plăcută a sezonului vine de la Enduro, fiind organizate în premieră 7 concursuri din care 6 etape în Cupa Națională Enduro și un Campionat Național Enduro.

Foto Tibi Hila – hila.ro

De la organizatorii etapelor de Enduro aflăm că pentru acest an se va introduce “înscrierea unică” pentru toate etapele. Aceasta va funcţiona prin crearea online a unui cont de participant. Aici fiecare își va alege etapele la care doreşte să participe, putând efectua plata cu cardul pentru fiecare etapă sau pentru campionatul naţional. De asemenea, se va implementa „tariful unic de înscriere” pentru toate etapele. Va exista posibilitatea de achiziţionare a pachetului care include toate etapele. În această situație concurentul va beneficia de o reducere a taxei de participare.

Pentru că este o cupă, iar cupa implică mai multe etape care se punctează, lupta se va da pentru puncte. Pentru ca participanții să fie stimulați au fost creeate noi moduri de punctare. Primul se va face prin adoptarea unei reguli care se aplică în regulamentul raliurilor World Rally Car şi se referă la introducerea power stage-ului. Acesta este de fapt ultima probă specială a etapei, la care se vor acorda puncte suplimentare primilor 10 clasaţi, pe categorii. Power stage-ul devine astfel un stimulent atunci când, din cauza unei pene sau a altui incident, eşti scos din zona de punctaj, oferindu-ţi motivatia de a continua cursa. De asemenea, începând din 2019 se dorește introducerea unui sistem prin care se vor acorda puncte echipelor. Astfel, la finalul CNE 2019 vor exista echipe câştigătoare. Acest sistem se va publica în regulamentul CNE 2019.

Siguranța participanților a fost și rămâne o prioritate pentru organizatori. Din acest motiv și în 2019 rămâne obligatorie încheierea unei asigurări medicale, necesară în vederea înscrierii la concurs. De asemenea și adeverința medicală, care confirmă că participantul este apt pentru efort fizic. Trebuie menționat că vor exista categorii pentru cei licențiați, licența eliberându-se pe baza documentelor cerute de UCI și FRC.

Organizatorii precizează că pentru fiecare etapă vor asigura un arbitru cu experienţă în disciplina enduro MTB care la nevoie, va face sugestii pentru modificare a traseului în zonele care pot reprezenta un pericol iminent pentru paticipanţi. Arbitrul va asigura organizatorilor inclusiv support tehnic în momentele cheie ale curselor. Nu în ultimul rând, odată cu lansarea CNE 2019, organizatorii anunță și două etape de Test pentru e-MTB, un domeniu care generează multe discuţii şi dezbateri, cu opinii variate.

Pentru disciplinele mountain bike cross-country, format olimpic XCO și maraton XCM, vom avea în total 5 etape de Cupă la care se adaugă un Campionat Național pentru fiecare din ele. Etapele vor începe în aprilie pentru XCM și în iunie pentru XCO, urmând ca ultima, a 5a, să aibă loc în septembrie, pentru ambele discipline.

Pentru copii, Cupa are un format similar formată fiind din 5 etape și un Campionat. Cei mici vor începe cu etapa întâi la Avrig, Sibiu în cadrul evenimentului Triada MTB de pe 13 și 14 aprilie, urmând sa termine în septembrie cu etapa 5 la Moinești, Bacău la Bike FM Moinești XCO.

În luna iulie, mai percis sâmbătă pe 20, vom putea asista și la Campionatul Național de MTB XCE  – Cross Country Eliminator. Acest eveniment constă într-o cursă cu startul în blocuri de câte 4 sau 6 ciclişti care vor concura pe un traseu scurt, de maxim 1000 m, parcurs o singură dată. Cursa se desfăşoară în sistem de manşe cu calificare în etapa următoare. Deși scurt, traseul poate fi foarte spectaculos, fiind presărat cu o serie întreagă de obstacole artificiale. Evenimentul va avea loc la Domeniul Herneacova din județul Timiș.

Data Denumre competiție Locație Categorie Nivel Organizator
13-Apr 14-Apr CNR XCM #1, CNR MTB Copii #1 Triada MTB Avrig Avrig, jud. Sibiu XCS E/J/C/M/A/Y ACS Pro Cycling
11-Mai 12-Mai CNE #1 Drobeta-Turnu Severin Drobeta-Turnu Severin, jud. Mehedinti Enduro E/U23/J/C/M/A Bike Atack Resita
08-Jun 09-Jun CNE #1 Campulung Muscel Campulung Muscel, jud. Arges Enduro E/U23/J/C/M/A Bike Atack Resita
09-Jun CNR MTB Copii #2 Junior Hernic MTB Greci, Tulcea XCO Copii Beetle Bike
23-Jun CNR XCM #2 Vidraru Bike Challenge Vidraru XCM E/J/C/M/A AS Adventuremania
29-Jun CNR XCO #1, CNR MTB Copii #3 Mtb Academy Cup Campulung Muscel, Arges XCO C1 E/J/Y ACS MTB Academy
06-Jul 07-Jul CNE #3 Semenic Valiug, jud. Caras-Severin Enduro E/U23/J/C/M/A Bike Atack Resita
20-Jul Campionatul National de MTB XCE Domeniul Herneacova, jud. Timis XCE E/U23/J/C/M/A ACS Velocitas
21-Jul Campionatul National de MTB XCO Domeniul Herneacova, jud. Timis XCO E/U23/J/C/M/A ACS Velocitas
27-Jul 28-Jul CNR XCO #2, CNR XCM #3 Triada MTB Paltinis Arena Platos Paltinis XCM,XCO C2,XCP Elite ACS Pro Cycling
03-Aug 04-Aug CNE #4 Oradea Oradea, jud. Bihor Enduro E/U23/J/C/M/A Bike Atack Resita
10-Aug CNR XCO #3 Bike FM Zemes XCO Zemes, Bacau XCO C2 E/J/Y ACS Bike FM
17-Aug 18-Aug CNR XCO #4, CNR MTB Copii #4 Herneacova XCO Domeniul Herneacova, Timis XCO C2 E/U23/C/J/M/A/Y ACS Velocitas
24-Aug CNR XCM #4 Explorer MTB Challenge Luncavita XCM E/M/A AS CS PRO EXPLORER OUTDOOR
24-Aug 25-Aug Campionatul National de Enduro Straja, jud. Hunedoara Enduro E/U23/J/C/M/A Bike Atack Resita
01-Sep Campionatul National de MTB XCM/MTB Maraton Miercurea Ciuc Miercurea Ciuc, Harghita XCM E/J/C/M/A Asociatia Siculus Alpin Club
07-Sep 08-Sep CNE #5 Harghita, Madaras Madaras, jud. Harghita Enduro E/U23/J/C/M/A Bike Atack Resita
14-Sep CNR MTB Copii #5 Bike FM Moinesti XCO Moinesti XCO C2 E/J/Y ACS Bike FM
15-Sep CNR XCM #5 I Wheel for Moinesti-Zemes Moinesti XCM E/U23/J/C/M/A ACS Bike FM
21-Sep CNR XCO # 5 Explorer Somova XCO Somova XCO C2 E/U23/C/J/M/A/Y AS CS PRO EXPLORER OUTDOOR
28-Sep Campionatul National de MTB Copii Porumbacu de Sus XCO Copii ACS Pro Cycling
11-Oct 13-Oct CNE #6 Metal Enduro Resita, jud. Caras-Severin Enduro E/U23/J/C/M/A Bike Atack Resita
Written by: FRC

Leave a Reply