Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Despre istoria unui club cu tradiție și campionii săi – Petrolul Ploiești

Despre istoria unui club cu tradiție și campionii săi – Petrolul Ploiești

Pentru materialul de mai jos, care cuprinde date despre istoria secției de ciclism din cadrul Clubului Petrolul Ploiești, trebuie să îi mulțumim domnului Ioan Dolete, care ne-a furnizat toate informațiile. Asupra Clubului Petrolul Ploiești, club cu îndelungată și bogată tradiție în ciclism, pepiniera unor sportivi de mare valoare, unii dintre ei, intrați în legendă, ne dorim să revenim cu încă un articol, cu ajutorul celor actualmente implicați în activitatea structurii sportive.

Revenind la informațiile furnizate de domnul Ioan Dolete, în anul 1959, exista o secție de ciclism la Școala Sportivă de Tineret Ploiești, în subordinea Uniunii de Cultură Fizică și Sport Prahova, avându-l ca antrenor pe Ion Dolete (senior). După plecarea acestuia la Voința Ploiești, la Școala Sportivă de Tineret a venit ca antrenor Sima Zosim. După puțin timp, această secție de ciclism a fost mutată la C.S. Petrolul Ploiești. Printre președinții clubului nou înființat s-au numărat: Pintilie, Brujban, Teodorescu, Panait, Oiță, Crângașu.

De-a lungul timpului, secția de ciclism de la C.S Petrolul Ploiești s-a ocupat în exclusivitate doar de activitatea de juniori, fiind, de fapt, o pepinieră pentru C.S Dinamo București.

De la început, munca antrenorului Sima Zosim s-a dovedit foarte bună, soldându-se cu rezultate notabile: echipa de juniori a clubului câștigând trei ani la rând titlul de campioană națională în proba de contratimp pe echipe, în anii 1960, 1961 și 1962, în diverse componențe ca echipă de 4 cicliști. Trebuie menționați cicliști precum: Ștefan Padiu, Aurel Rusu, Constantin Ciocan, Paul Dulu, Ion Șerbănescu, George Popescu, Ion Olteanu, Nicolae Stoica.

În această primă perioadă de afirmare, juniorii de la Petrolul reușesc să ocupe și alte locuri pe podium, în diverse competiții dedicate categoriilor de vârstă, astfel:

1960: Ștefan Padiu câștigă Criteriul Juniorilor, iar Constantin Ciocan – Cupa Regiunilor (vitoarea Cupa Orașelor), Paul Dulu ocupă locul 2 la Campionatul Național de fond, iar Constantin Ciocan – locul 3 la aceeași competiție.

1961: Constantin Ciocan devine campion național în proba de semifond, locul 2 în aceeași probă fiind ocupat de Aurel Rusu, care termină și pe locul 3 în Criteriul Juniorilor, unde câștigă și două etape.

1962: George Popescu devine campion național la categoria juniori mici în proba de semifond, iar Constantin Ciocan domină categoria sa de vârstă, ocupând locul 2 în Criteriul Juniorilor, la campionatul național de contratimp individual, la urmărire individuală 2km pe velodrom și locul 3 la campionatul național de semifond. 

Vârful acestor performanțe îl atinge în anul 1963 Constantin Ciocan, care câștigă în primul său an de seniorat Cursa Scânteii, unde a avut ca adversari pe cei mai valoroși cicliști din țară, sosiți din Cursa Păcii. A urmat ceea ce era firesc: legitimarea sa la C.S. Dinamo București, devenind un component de bază al echipei naționale a României, proba clasică de contratimp pe echipe 100 km, cu care a ocupat locul 4 la campionatele mondiale din 1964, în Franța, și a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în același an.

După o scurtă pauză, antrenorul Sima Zosim reușește să descopere alte talente pentru ciclismul românesc. Dintre acestea, se remarcă cel care va deveni ulterior una din marile valori, cu performanțe deosebite în ciclismul românesc și internațional. Ne referim la Teodor Vasile, care, ca junior la Petrolul Ploiești, ocupă locul 2 la campionatul național de fond din 1965, locul 3 la Criteriul Juniorilor și cu echipa, în proba de contratimp pe echipe, în anul 1966. Ca senior la C.S. Dinamo București, obține mari performanțe, câștigând o etapă în Cursa Păcii, Turul României, în 1973, locul 2 în 1969, numeroase titluri de campion național. Este, de asemenea,  câștigător al mai multor curse pe etape.

În anii urmatori, echipa de juniori a C.S. Petrolul mai reușește să câștige în 1967 titlul de campioană națională în proba de contratimp pe echipe, la categoria juniori mari, iar în 1968 – Cupa Orașelor, prin Zaroschi Alexandru.

Urmează o perioadă mai săracă în performanțe și cicliști care să se afirme la seniori. Astfel, în 1971, echipa de juniori mici a clubului ocupă locul 3 în proba de contratimp pe echipe. În acești ani, se distinge  juniorul Savu Nicolae, care câștigă titlul de campion național în proba de contratimp individual la categoria juniori mari, în 1973,  iar ulterior, ca senior, după o trecere scurtă pe la Metalul Plopeni, este racolat de C.S. Dinamo București, devenind un component de bază al acestei echipe și al echipei naționale.

În anul 1975, în ajutorul antrenorului Sima Zosim vine fostul sau elev, Constantin Ciocan, care aduce un aer proaspat și astfel apar din nou performanțe la club. Se distinge Vintilă Ion, care câștigă, la  categoria sa de juniori mici, Cupa Orașelor, Criteriul Juniorilor și campionatul național de ciclocros. În anul 1976, juniorii clubului Petrolul câștigă campionatul național de contratimp pe echipe, la juniori mici, campionatul național semifond si ciclocros la juniori mari, prin Bobeica Aurel, campionatul național de semifond si ciclocros junior mici, Criteriul Juniorilor și Cupa Orașelor la juniori mici, prin Vintilă Ion. Tot acum se afirmă un alt tânăr de perspectivă – Căruțașu Constantin – care va fi preluat ulterior la C.S. Dinamo București, sub culorile căruia câștigă în 1984 Turul României.

În 1977, echipa câștigă titlul național la categoria juniori mici, în proba de contratimp pe echipe, Dănilă Gheorghe ocupa locul 2 la campionatul național de semifond și fond la juniori mici, Baraitarus Gheorghe – locul 2 în Cupa Orașelor și locul 3 la campionatul național de contratimp individual, categoria juniori mici.

În anii 1978 și 1979, se mențin pe podium, prin comportarea bună a juniorilor Mocanu Marian, Chițu Florentin (ambii transferați de la Metalul Plopeni), Vintilă Ion, Daniela Gheorghe, Barbuceanu D.

După plecarea lui Constantin Ciocan ca antrenor la Metalul Plopeni, în anul 1977 (ca urmare a ieșirii la pensie a lui Ion Dolete), activitatea secției de ciclism de la Petrolul Ploiești scade vizibil, ducând până la întreruperea ei, reluată după anul 1990, printr-o asociere cu secția de ciclism a Metalului Plopeni, urmată apoi de cea cu Conpet Ploiești. În această perioadă, apar alte nume în ciclismul românesc, promovate prin clubul Petrolul Ploiești, precum Anghelache Daniel (câștigător al Turului Romaniei 2007), Ciocan Alexandru (câștigător al clasamentului sprinterilor în Turul României), Frunzeanu Marian, Axente Cristian, Mainea Ionuț, Zaharia Codruț și mulți alții.

În anul 2008, prin intervenția fostului secretar general FRC, se desființează asocierea dintre secțiile de ciclism ale C.S. Petrolul și Conpet Ploiești, gruparea petrolistă revenind astfel la o activitate limitată doar la categoria juniori și cu posibilități bugetare de funcționare foarte reduse, care, în ultimii ani, au ajuns la suma de circa 15.000 lei/an. Astfel, s-a diminuat mult numărul cicliștilor care și-au continuat activitatea. Totusi, în aceste condiții, antrenorul Constantin Ciocan a reușit să mai promoveze în ciclismul românesc câteva nume precum: Pleșea Valentin, Crista Daniel, Vasiloiu Valentin, Andrei Ionuț, toti legitimați în prezent la diverse cluburi de seniori. Cele mai valoroase performanțe recente ca membri ai clubului petrolist au fost obținute de Andrei Ionuț (multiplu campion național la juniori) și Vasiloiu Valentin, medaliat cu argint și bronz la Campionatele Balcanice de juniori din 2017 și 2018.

În prezent, secția de ciclism a clubului trece printr-o situație foarte dificilă, secția neavând de aproape 10 ani un mecanic care să se ocupe de repararea bicicletelor. La aceasta se adaugă și lipsa alocațiilor bugetare.

În completarea informațiilor de mai sus, se poate aminti de un alt antrenor, Popa Cornel (ca secund al lui Ciocan Constantin și fost elev al acestuia, în perioada anului 2010, înainte de mutarea sa la Conpet Ploiești) și priceputul mecanic Dinu Stelian (de asemenea, un fost elev de-ai domnului Constantin Ciocan).

În condițiile precare în care și-a desfășurat activitatea după anul 2010, secția de ciclism a fost ajutată material foarte consistent de Gabriel Poenaru (fost ciclist la Voința Ploiești), al cărui fiu activa ca ciclist la Clubul Petrolul, iar în ultimii 5 ani, secția a supraviețuit prin implicarea lui Ciocan Alexandru, care ajută tinerii cicliști petroliști cu biciclete, piese de schimb, dar mai ales prin suportarea cheltuielilor de participare la diverse concursuri. Astfel, s-a reușit descoperirea unor noi tineri de perspectivă, precum: Vaidean Iustin, Crăciunu Darius, Piciu D., Răducu Luigi, Mănescu Natalia.

Datele de mai sus au fost culese de domnul Ioan Dolete din clasamentele diverselor competiții și din buletinele informative întocmite până în anul 1997 de F.R. Ciclism, acestea fiind completate cu unele păreri personale, formate în timp. Domnul Ioan Dolete a furnizat, de asemenea, și imaginile de ilustrare. Pentru munca de documentare și pentru amabilitatea de a ne pune la dispoziție toate aceste informații, Federația Română de Ciclism îi adresează sincere mulțumiri.

Written by: FRC

Leave a Reply