Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Condițiile de reluare a antrenamentelor după data de 15 mai 2020

Din data de 15 mai 2020, se va putea relua pregătirea în anumite ramuri sportive, după cum am aflat deja din conferință de presă susținută ieri de ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe. Competițiile nu se vor relua deocamdată, iar redeschiderea activității se va face gradual, cu maximă precauție, în condiții de siguranță pentru toți cei implicați, urmând ca grupul de specialiști constituit la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului să reevalueze situația la fiecare două săptămâni.

A fost emis Ordinul MTS nr. 565/13.05.2020 de aprobare a regulamentului privind condiţiile necesar a fi respectate în vederea reluării antrenamentelor sportive în cantonamente, precum şi regulamentul privind condiţiile necesar a fi respectate în vederea reluării antrenamentelor în cazul sporturilor individuale care se practică în aer liber, acesta putând fi accesat aici: http://mts.ro/wp-content/uploads/2020/05/ordin-MTS-MS.pdf.

Cu privire la antrenamentele desfășurate în cantonamente, în condiții de izolare, cu angajarea răspunderii structurilor sportive care își asumă acest lucru, condițiile care trebuie îndeplinite, cuprinse în Anexa 1 a Ordinului de mai sus, pot fi consultate și aici: Condiții reluare antrenamente în cantonamente.

În ceea ce privește antrenamentele individuale în aer liber, acestea se pot desfășura în grupuri nu mai mari de 3 persoane și cu condiția păstrării distanței de siguranță față de celelalte persoane (vezi mai jos). Antrenamentele în grupuri mai mari de trei persoane sau indoor nu vor putea fi reluate, deocamdată, tot ceea ce ține de săli fiind restricționat, până la noi dispoziții.

În privința ciclismului, în cazul în care acesta este practicat în aer liber, dar în interiorul unor baze sportive, administratorii acestor baze trebuie să ia măsuri pentru îndeplinirea condițiilor de mai jos, care pot fi consultate în Anexa nr. 2 a Ordinului de mai sus, dar și aici: Condiții reluare antrenamente în aer liber.

 • Bazele să fie împrejmuite și fiecare punct de acces să fie păzit;
 • Să se facă triajul epidemiologic al participanților la activitatea sportivă și măsurarea temperaturii corporale la intrarea în baza sportive, iar aceștia (participanții) să fie înregistrați într-un tabel nominal, pentru a facilita ancheta epidemiologică, în cazul descoperirii unui caz de infectare cu SARS-Cov 2;
 • Accesul să fie permis numai în funcție de capacitatea bazei, pentru a evita aglomerația, pe bază de programări prealabile, calculate în așa fel încât să se permită suficient timp între utilizatori pentru dezinfectarea spațiului.
 • Accesul spectatorilor în bazele sportive nu este permis. Prin excepție, minorii pot avea ca însoțitor o singură persoană adultă.
 • Nu va fi permis accesul public la spațiile care prezintă risc epidemiologic semnificativ (dușuri, saună, vestiar, sală de fitness, sală de masaj, sală de mese etc.);
 • Este permisă funcționarea automatelor de distribuire a alimentelor, a băuturilor răcoritoare și a cafelei, iar conducerea bazei sportive are obligația de a asigura dezinfectarea acestora în mod regulat;
 • Fiecare bază va avea asigurată cel puțin o cameră suplimentară (spațiu de izolare), care să nu comunice cu celelalte spații definite, pentru cazul în care o persoană prezintă în timpul antrenamentului / al lucrului simptomatologie COVID-19. Utilitatea acesteia este aceea de a izola aceste persoane care prezintă simptome până la un consult de specialitate / evacuare.
 • Dacă o bază sportivă nu poate îndeplini cumulativ condițiile de mai sus, aceasta va rămâne închisă.

Măsuri care preced antrenamentul

 • Orice antrenament trebuie să fie precedat de o procedură de auto-evaluare. Persoanele care prezintă unul sau mai multe dintre simptomele specifice COVID- 19 sau l-au prezentat în ultimele două săptămâni (tuse, febră, dificultate în respirație/creșterea frecvenței respiratorii, nas înfundat, secreții nazale fluide, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, diaree, stare de oboseală) trebuie să urmeze procedurile descrise de autoritățile sanitare și să nu părăsească locuința pentru a se antrena.
 • Deplasarea către și de la locul de desfășurare a antrenamentului trebuie să se facă respectând toate măsurile de protecție dispuse de autorități.
 • La locul de antrenament trebuie să fie pregătite măsuri pentru igienizarea și/sau dezinfectarea mâinilor și a echipamentului sportiv (de exemplu, gel hidroalcoolic dezinfectant).

Condiții de antrenament

 • Se permite practicarea activităților sportive doar pe terenuri în aer liber. Desfășurarea activităților în săli, baloane presostatice sau alte structuri închise este interzisă.
 • Pe tot parcursul antrenamentului, trebuie să fie păstrată o distanță de siguranță față de celelalte persoane de cel puțin 2 metri în perioadele de repaus și de cel puțin 6 metri în perioadele de activitate fizică intense.
 • Este interzis scuipatul în spațiul de antrenament.
 • Este permisă, cu condiția respectării tuturor măsurilor de distanțare socială și igienă personală, pregătirea fizică generală în aer liber (stretching, elemente din școala alergării, exerciții de echilibru și orientare spațială din gimnastică, exerciții cu propria greutate, exerciții de tehnică și tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situații specifice de luptă/joc, execuția tehnică/tactică de tip box cu umbra, aruncarea la coș/poartă fără minge etc.), dar tot în mod individual.
 • În cazul sportivilor de performanță, care sunt asistați de antrenor și alți specialiști, distanța de siguranță trebuie păstrată inclusiv în timpul ședințelor tehnice. În cazul în care medicul sportiv este de față, el trebuie să poate echipamentul de protecție pe tot parcursul interacțiunii directe cu sportivul.
 • Echipamentul sportiv (bicicleta etc.) trebuie să fie folosit exclusiv de o singură persoană sau să fie dezinfectat complet înainte de a trece de la un sportiv la altul.
 • În cazul ciclismului, distanța de siguranță între sportivi este de minimum 10 metri.

Condiții după antrenament

 • Echipamentele sportive trebuie dezinfectate cu atenție după fiecare folosire.
 • Îmbrăcămintea folosită în timpul antrenamentului trebuie pusă direct într-o sacoșă închisă ermetic, urmând ca după aceea să fie spălată la o temperatură de peste 80 de grade.
 • Tratamentul de refacere (fizioterapie, kinetoterapie) trebuie făcut cu respectarea precauțiilor: este de preferat să fie făcut doar de persoanele care au absolută nevoie. În orice moment, în afara personalului medical esențial, în zona de fizioterapie / kinetoterapie trebuie să fie prezentă o singură persoană. Personalul medical trebuie să fie dotat cu echipament de protecție personală.

Aceste măsuri vor fi revizuite peste două săptămâni. Vă vom informa despre noile reglementări imediat ce acestea ne vor fi comunicate oficial de Ministerul Tineretului și Sportului.

 

Written by: FRC

Leave a Reply