Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Clubul Sportiv ”Voinţa” Cluj-Napoca – tradiție și performanță în ciclismul românesc

Într-un oraş emblematic, unde influenţa vestică şi-a spus întotdeauna cuvântul, înfiinţarea Clubului Sportiv ”Voinţa” Cluj-Napoca s-a realizat în anul 1951, din iniţiativa organizaţiilor cooperatiste meşteşugăreşti. Scopul viza încă de la început promovarea sportului de performanţă, dar şi iniţierea tinerilor în diferite ramuri sportive.

Folosim pluralul, pentru că “Voinţa” nu este doar un club de ciclism. De la înfiinţare până în prezent, atletismul, baschetul, boxul, fotbalul,  gimnastica, halterele, handbalul, hocheiul pe gheaţă, luptelr libere, karate tradiţional,  kick-boxul, polo pe apă, popicele, orientarea sportivă, schiul, şahul, tablele /backgammon-ul, tenisul de masă, voleiul şi triatlonul au reunit numeroşi sportivi, care au participat în competiţii internaţionale de anvergură (Campionate Balcanice, Campionate Europene, Campionate Mondiale, Jocuri Olimpice), precum şi în nenumărate competiţii interne, cu rezultate notabile.

Scopul principal rămâne consolidarea şi dezvoltarea secţiilor de performanţă cu rezultate meritorii în Campionatele Naţionale şi cu o reprezentare de vârf în competiţiile internaţionale, care să facă cinste României şi, totodată, Clujului.

După 1990, Clubul ”Voinţa” a trecut printr-o perioadă dificilă din punct de vedere organizatoric şi financiar. În ciuda greutăţilor întâmpinate, a reuşit să îşi continue activitatea sportivă de performanţă cu pasiune, muncă şi mult efort din partea tuturor şi, nu în ultimul rând, cu “voinţă“, astfel că s-au obţinut rezultate deosebite.

Secţia de ciclism este una din puţinele secţii ale clubului care nu şi-a întrerupt activitatea din 1951 până în prezent.

Dacă ar fi să prezentăm o selecție a celor mai bune rezultate din palmaresul clubului de la înfiinţare până în prezent, ar trebui, probabil, să începem cu Attila Telegdy (antrenor Vasile Vlăduţ), multiplu campion naţional de şosea şi velodrom. Telegdy este și deținătorul unui record naţional, obținut în anul 1975, la velodrom – viteză – 200 metri lansat, rezultat menţinut până în prezent.

De-a lungul timpului, sportivii au fost pregătiţi de antrenorii: Nagy Arpad (1951-1954), Vasile Baboş (1955-1960), Vasile Vlăduţ (1960-1977). În 1978, antrenoratul a fost preluat de un ciclist de marcă al Clujului, Ghiţă Căpraru, care își continuă activitatea și în prezent. Fost sportiv de performanţă în perioada 1970-1974, la CSM Cluj, ca junior, acesta a obținut titlul de campion naţional în probele de şosea şi ciclocros, precum şi multe alte medalii, după care a fost preluat de Steaua Bucureşti, în perioada 1975-1977, remarcându-se și aici prin rezultate deosebite. Revenit ca sportiv la „Voinţa”,  în ianuarie 1978, a alergat întregul sezon ca sportiv, iar din a doua decadă a lunii august şi-a continuat activitatea ca antrenor de ciclism în cadrul clubului clujean, propunându-și să obțină recunoașterea secției de ciclism, atât pe plan intern, cât şi internaţional.

Din a doua parte a lunii septembrie, a început pregătirile cu cadeţii pentru ultima ediţie a sezonului (ciclocrosul), ce urma să se defăşoare în luna noiembrie, iar rezultatele primilor săi sportivi nu au întârziat să apară: Emil Căpraru (fratele antrenorului) – locul 4 la juniori, Andrei Nagy, locul 4 la cadeți, Marius Gocan – locul 5 la cadeţi. După doar un an (1979), s-au obţinut primele titluri de campion şi vicecampion naţional de şosea şi ciclocros, urmând multe alte generaţii de sportivi campioni de şosea, în probele de contratimp pe echipe C.T.E), contratimp individual (C.T.I.), fond, semifond, contratimp individual pe munte (C.T.I. munte), participări la competiții precum Criteriul Juniorilor și în Turul României.

Cele mai multe participări în Turul României le-au avut Emil Căpraru, Andrei Nagy, Virgil Gocan (5 ediţii), însă merită amintiţi şi cei care au fost mezinii acestei competiții: în 1984, Alexandru Nyri (16 ani), iar în anul 1986, Attila Balazs (15 ani ), care a rămas cel mai tânăr ciclist participant la Turul României până în prezent. În continuare, cicliştii au participat la nenumărate competiţii interne şi internaţionale. Printre acestea, Cupa Oraşelor – Campionatul de Mare Fond, organizată de F.R.C. în circa 10 oraşe a câte 2 etape, în perioada 1970-1989, clasamentele fiind întocmite individual şi pe echipe. Printre câștigătorii care s-au clasat pe  podium, îi amintim, în ordine cronologică pe: Attila Telegdy, Emil Căpraru, Andrei Nagy, verişorii Virgil şi Marius Gocan, Zoltan Bota, Attila Balazs, Dorin Trif,  Dan Irimieş, Marius Zăhan, Lucian Marian, Horaţiu Savu, Ştefan Goia, Ovidiu Manciu, Alexandru Hathazi, Nicolae Pop, Sergiu Damian, Ştefan Kadar.

S-a participat cu rezultate notabile și la Turul Judeţului Cluj, Turul Judeţului Mureş, Turul Judeţului Bihor, la competiţii de velodrom, unde s-au remarcat sportivii Virgil Gocan şi Doru Trif, campioni la 4000 m.

Clubul a dat și multipli campioni naţionali și balcanici la şosea, dar și în concursul “Prietenia” de juniori: Virgil Gocan, Attila Balazs, Dorin Trif şi Dan Irimieş, medaliaţi cu aur, argint şi bronz la Campionatele Naţionale şi Balcanice, la proba pe echipe şi individual. Attila Balazs a participat și la Cursa Păcii, fiind cel mai tânăr concurent dintre toţi participanţii, apoi şase dintre cicliştii C.S. “Voinţa” – Ştefan Goia, Marius Zăhan, Lucian Marian, Attila Balazs, Dorin Trif şi Dan Irimieş – au participat în anii 1990 şi 1994 la Turul Normandiei, competiţie care se desfăşoară pe teritoriul Franţei.

Între anii 1983 şi 1988, Clubul Voinţa a participat cu echipă completă la Turul României, remarcându-se sportivii Virgil Gocan, Emil Căpraru şi Andrei Nagy, care au fost protagoniştii mai multor etape în probele de căţărare şi sprint intermediar. Echipa clujeană a obţinut clasări fruntaşe, în primele şase poziţii ale ierarhiilor finale, la concurenţă cu formaţii de valoare din ţară şi străinătate.

În perioada 1988-1993, Ghiţă Căpraru a fost antrenor al lotului naţional de juniori, obţinând numeroase podiumuri în competiţiile internaţionale. În această perioadă, activitatea secţiei de ciclism a clubului a fost susţinută de fratele său, Emil Căpraru, ca antrenor secund şi mecanic. În cursul anul 1993, Ghiță Căpraru a fost ales în conducerea Clubului Sportiv ”Voinţa”, în funcţia de preşedinte, devenind astfel conducătorul tuturor secţiilor sportive din cadrul clubului, funcţie pe care o deţine şi în prezent, alături de cea de antrenor al secţiei de ciclism.

După anul 2002 secţia de ciclism s-a îmbogăţit cu frumoase rezultate şi la ciclocros, mountain  bike, trial, downhill şi four-cross.

În afara celor deja amintiţi, s-au mai remarcat (la categoriile cadeţi, juniori, tineret şi seniori): Dorel Motentan, Vasile Vlăduţ, Alexandru Szilagyi, Ştefan Balint, Zoltan Beresky, Mihai Buzaşi, Marcel Câncean, Grigore Ghiurfălean, Alexandru Nyri, Horaţiu Savu, Marius Suciu, Ovidiu Manciu, Alexandru Hathazi, Ştefan Kadar, Adrian Vlăduţ, Nicolae Pop, Sergiu Damian, Virgil Souca, Akos Feier, fraţii Tiberiu şi Robert  Kovacs, Paul Puşcaş, Răzvan Soporan, Tudor Socaciu, Dan Boldi, Zsolt Fogoraşi, Gabriela Mureşan, Daniela Trana, Eniko Nagy (în urma unei accidentări, nu a reuşit să participe la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012), Lavinia Nicoleta Rolea (actualmente sportivă la un club din Franţa), Norbert Bota, Horea Sabău,  David Adrian Urs, Alexandru Iacob(activ), Radu-Stănică Sarca (activ), Ciprian Elecheş (activ) etc. Toţi sportivii enumeraţi au fost medaliaţi la Campionatele Naţionale şi Cupa României la şosea şi ciclocros, fiind multipli campioni naţionali şi, nu în ultimul rând, componenţi ai loturilor naţionale, participanţi  la diferite ediţii din Turul României.

Rezultate foarte bune s-au obţinut şi la mountain bike, unde “Voinţa” a avut, de asemenea, medaliaţi la Campionatele Naţionale şi Cupa României, Campionatele Balcanice. Amintim multiplii campioni naţionali: Elisei Miron, Tudor Radu, Marius Mureşan, Mihai Olaru, Marius Pantea, Lavinia Nicoleta Rolea, Petra Costan,  Zsolt Hajdu, Vlad George Sabău, Horea Sabău, Robert Orban, Gabor Orban-Barra, Simona Pop (sportivă activă) etc.

Ajungând la proba de trial, trebuie să îi amintim pe sportivii Bogdan Cîmpean, Andrei Oprea, Bogdan Bondor, Sergiu Scandera, Iulian Zaharie (activ, un loc 8 la Campionatele Europene din Wałbrzych/ Polonia, un loc 14 la Campionatele Mondiale din Lillehammer, Norvegia, ambele din anul 2014, un loc 24 la Campionatele Mondiale din Chengdu / China, din anul 2017), Nicolae Zaharie, Roland Kiss (activ), Bogdan Balmuş (activ), Radu Olosutean, Alexa Băieşiu, Csaba Tutor, medaliaţi la Campionatele Naţionale, Cupa României şi multipli campioni naţionali.

La proba de four-cross, sportivul Bogdan Bondor (activ) a reuşit în anul 2018 să ajungă în top 10 mondial, în anul 2019 a fost accidentat, coborând pe poziția 15, iar în ţară a reuşit să fie campion naţional la downhill şi a obţinut medalie de aur la Cupa României la downhill. Mari speranţe se leagă de o poziţie pe podium la Campionatele Mondiale din  2021-2022.

În ultimii ani, activitatea secţiei s-a concentrat pe cadeţi şi juniori, rezultatele neîntârziind să apară, dar rezultate bune s-au obținut şi la seniori.

Din anul 2018, secţia de ciclism și-a extins activitatea cu grupa de sportivi din Constanţa, care este antrenată de un fost ciclist constănţean, Gheorghe Vasiliu. Acesta a activat la Hidrotehnica Contanţa şi Steaua Bucureşti și şi-a continuat ulterior activitatea ca instructor de ciclism la copii, cadeţi și juniori, fiind respectat şi îndrăgit de copiii constănţeni.

Sub antrenoratului lui Gheorghe Vasiliu, grupa de sportivi din Constanţa a C.S. „Voinţa” Cluj (categoriile de copii, cadeţi şi juniori) s-a remarcat prin rezultate notabile în anii 2018-2019, având multipli campioni naţionali la şosea, medaliaţi la Campionatele Naţionale și Cupa României la Şosea. Alexandru Iacob (şosea, ciclocros şi velodrom), component al lotului naţional de Juniori, Andrei Cărbunarea (şosea), component al lotului naţional de Cadeţi, Pătraşcu Ioana (şosea), Iacob Rareş (şosea), Leu Ştefan (şosea), Petrescu Sabina (şosea), Cucu Matei (şosea), Ioan Ilona (şosea),  Tudoran Radu (şosea), Ioana Oana (şosea) etc. au demonstrat deja talent și ambiție prin rezultatele obținute şi se pregătesc în continuare pentru noi performanţe.

 

Sumarul rezultatelor obținute de secția de ciclism a C.S. „Voința” Cluj în 2019 reprezintă cea mai fidelă descriere a sa:

 • Campionate / Cupe Mondiale: două locuri 9-10
 • Concursuri Internaţionale: opt locuri I-III (5 locuri I, 3 locuri III), un loc 6
 • Campionate Naţionale: 18 medalii (10 aur, 3 argint, 5 bronz), 7 locuri 4-10
 • Cupa României: 17 medalii (11 aur, 5 argint, 1 bronz ), 2 locuri 4-6
 • Concursuri interne: 53 locuri I-III (27 locuri I, 12 locuri II, 14 locuri III) 

Sportivii cu rezultate meritorii merită, de asemenea, amintiți: 

 • Bondor Bogdan: Elite / proba downhill / four- cross – component al lotului național, a obținut două locuri 9-10 la Campionatul şi Cupa Mondială (Italia – Val di Sole, Szczawno Zdroj, Polonia, Scoţia – Fort William, Anglia şi Cehia), o medalie de aur la Campionatul Naţional, o medalie de aur în Cupa României, două locuri I  în concursuru interne.
 • Sarca Radu – Elite / proba şosea – a obținut două medalii de argint (şosea şi ciclocros) în clasamentul general al Cupei României, desfăşurată în 5 etape, trei locuri 4-10 la Campionatul Naţional, 2 locuri I și un loc III în concursuri internaţionale, dar și patru locuri I, două locuri II și trei locuri III în diferite concursuri interne.
 • Zaharie Iulian: Elite / proba trial – component al lotului național, a participat la Campionatul şi Cupa Mondială (Austria – Salzburg), a obținut o medalie de aur la Campionat Naţional și una la Cupa României, dar și un loc 6 la concursul internaţional “Cegled Trial Basnoksag” din Cegled / Ungaria.
 • Kiss Roland: Elite / proba trial – component al lotului național, a obținut un loc I la concursul internaţional “Cegled Trial Basnoksag” din Cegled / Ungaria), dar și o medalie de argint în Cupa României.
 • Balmuş Bogdan – Elite / proba trial – a obținut o medalie de bronz la Campionatul Național și un loc 4 în Cupa României.
 • Pop Simona – Master Feminin +40 ani / proba ciclocros / M.T.B. – a obținut o medalie de aur în Cupa României, dar și trei locuri I, două locuri II și un locIII în diferite concursuri interne.
 • Uivari Cătălin – Master Masculin +30 ani / proba şosea – este deținătorul unei medalii de argint în Campionatul Național și a obținut și trei locuri I, două locuri II și două locuri III în diferite concursuri interne.
 • Urs David Adrian: Juniori / proba şosea – component al lotului național – a obținut o medalie de aur / proba şosea în clasamentul general al Cupei României, desfășurate în cinci etape, două locuri 6-9 în Campionatul Naţional, două locuri III în concursuri internaţionale și câte un loc I, II și III în concursuri interne.
 • Iacob Alexandru: Juniori / proba şosea şi ciclocros – component al lotului național – deține o medalie de aur în Cupa României (şosea), două medalii de bronz și două locuri 4 – 9 la Campionatele Naţionale, un loc I în concursuri internaționale și un loc I în concursuri interne.
 • Elecheş Ciprian – Juniori  / proba şosea – o medalie de argint în clasamentul general al Cupei României la ciclocros, desfăşurată în 5 etape, un loc 6 în clasamentul general al Cupei României  la şosea, desfăşurată în 5 etape, și un loc III la un concurs internaţional.
 • Câmpean Luca – Juniori  / proba şosea – o medalie de aur în clasamentul general al Cupei României la ciclocros, desfăşurată în 5 etape, și un loc I la un concurs internațional.
 • Pătraşcu Ioana – Copiii & Cadeţi / proba şosea – o medalie de aur în clasamentul general al Cupei României la şosea, desfăşurată în 4 etape, două medalii de aur (C.T.I şi Fond) în Campionatul Naţional și câte două locuri II și III în concursuri interne..
 • Iacob Rareş – Copiii & Cadeţi / proba şosea – o medalie de aur în clasamentul general al Cupei României la şosea, desfăşurată în 4 etape, două medalii de aur (C.T.I şi Fond) în Campionatul Naţional, două locuri I, două locuri III în concursuri interne.
 • Leu Ştefan – Copiii & Cadeţi / proba şosea – o medalie de aur în clasamentul general al Cupei României la şosea, desfăşurată în 4 etape, două medalii de aur (C.T.I şi Fond) în Campionatul Naţional, două locuri I și două locuri II în concursuri interne.
 • Petrescu Sabina – Copiii & Cadeţi / proba şosea – o medalie de aur în clasamentul general al Cupei României la şosea, desfăşurată în 4 etape, două medalii de argint (C.T.I şi Fond) în Campionatul Naţional, trei locuri I în concursuri interne.
 • Cucu Matei – Copiii & Cadeţi / proba şosea – o medalie de argint în clasamentul general al Cupei României la şosea, desfăşurată în 4 etape, două medalii de bronz (C.T.I şi Fond) în Campionatul Naţional, trei locuri I în concursuri interne
 • Ioan Ilona – Copiii & Cadeţi / proba şosea – o medalie de aur în clasamentul general al Cupei României la şosea, un loc II în concursuri interne.
 • Tudoran Radu Ştefan – Copiii & Cadeţi / proba şosea – o medalie de bronz în clasamentul general al Cupei României la şosea, desfăşurată în 4 etape, și un loc III în concursuri interne.

Clubul este susținut de U.C.E.C.O.M. Bucureşti şi de Cooperaţia Meşteşugărească a judeţului Cluj, iar rezultatele sportive deosebite obținute au atras și sprijinul financiar al Consiliului Local, al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, dar și al Consiliul Judeţean Cluj. Ca peste tot, există dificultăţi, pentru că sportul de înaltă performanță presupune costuri mari, iar „Voința” speră să atragă susținerea unor sponsori, care să investească în viitorul acestui club și al sportivilor săi.

Ca perspective de viitor, dintre sportivii activi care se antrenează temeinic merită remarcați cicliști la toate disciplinele și categoriile.

La şosea, clubul își pune mari speranțe în copiii Vlad Ştefănescu (7 ani), Anghel Ştefan (7 ani), Ioachim Ardelean (8 ani), Andrei Barbu (8 ani), Ştefan Tudoran (10 ani), Ioana Pătraşcu (10 ani), Darius Gherghina (10 ani), Karim Lazăr (11 ani), Leu Ştefan (11 ani), Sebastiann Creţu (11 ani), Matei Cucu (11 ani), Dragoş Cioclin (11 ani), Ştefan Băluţă (11 ani), Rareş Iacob (13 ani), Luca Cîmpean (14 ani), Flaviu Sîngeorzan (14 ani), Carol Popa(14 ani), Sabina Petrescu (14 ani), Rareş Pădureanu (14 ani), Ilona Ioan (14 ani), David Blejan (14 ani), Cadeţii Tudor Cojocaru (15 ani), Andrei Cărbunarea (15 ani), Juniori: Alexandru Iacob (17 ani), Ştefan Răbulea (17 ani), Ciprian Elecheş (17 ani), Roberto Geneţ (18 ani), Ştefan Pădureanu (18 ani), Seniorii / Elite Radu Stănică Sarca, Cătălin Uivari, la amatori, dar și Emil Hanganu, Remus Pintea, Lucian Ersilian Popa, la Master.

Iulian Zaharie, Roland Kiss, Bogdan Balmuş, cu vârste între 24 si 29 ani (Elite), la proba de trial,  Norbert Csordas, 19 ani (U23/ Tineret), și Simona Pop Vezentan (Master), la cea de MTB, dar și Bogdan Bondor, 35 ani (Elite), la cea de Downhill / Four-cross, sunt, de asemenea, sportivi cu perspective foarte promițătoare de evoluție.

Clubul Sportiv „Voinţa” Cluj, prin secţia de ciclism, își propune să obţină în continuare rezultate deosebite în competiţiile interne şi internaţionale, la toate probele şi categoriile de vârstă, cu perspective de a avea unul sau doi participanţi la următoarele Jocuri Olimpice (2021, 2025). În prezent, trei sportivi sunt membri în lotul național (Iacob Alexandru, Ciprian Elecheş / juniori şi Andrei Cărbunarea / Cadeţi) şi dorința este ca și alți sportivi să se adauge acestora, pe măsură ce vor obţine medalii la viitoarele competiţii.

Datele de contact ale Clubului Sportiv „Voinţa” Cluj sunt:

Str. Decebal, nr. 33-35, Cluj-Napoca, Jud. Cluj

Telefon: 0264 – 595486

E-mail: cs.vointa@yahoo.com

https://www.facebook.com/vointacluj/

 

Federația Română de Ciclism adresează mulțumiri domnului Gheorghe Căpraru, președinte al Clubului Sportiv „Voinţa” Cluj, dar și doamnei Adriana Făzăcaş, pentru colaborarea acordată în realizarea acestui material.

Written by: FRC

Leave a Reply