Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Clubul Sportiv Torpedo Zărnești: “Dacă iubiți copiii, dați-le o șansă să crească sănătoși!”

Secția de ciclism a Clubului Sportiv TORPEDO Zărnești a fost înființată în anul 1976, la inițiativa Directorului General de atunci al Uzinei 6 Martie. Pe lângă producția de bază (armament), uzina a realizat de-a lungul existenței sale și produse civile, printre care biciclete și motorete: Victoria (bicicletă pentru adulți, 1954), Carpați și Carpați super (motoretă, 1959), Pionier (bicicletă pentru copii, 1967), Tohan (bicicletă, 1967), Junior și Pegas (biciclete pentru copii, 1968), Mobra 50 (motoretă, 1971), Pegas (bicicletă pentru adulți, 1972), Pegas (bicicletă pentru copii sub 10 ani, 1975), Mini-Mobra și motoreta Hoinar (1976), bicicleta cu cinci viteze Pegas 1027 Campion, în anii 1980. În anii ’90, se producea chiar o bicicletă de mountain bike, cu 18 viteze și frâne Cantilever.

Revenind la echipa de ciclism, aceasta îl avea antrenor, la data înființării, pe Mircea Bădilă. Cei mai reprezentativi sportivi ai anilor 80 au fost Zsolt Lorincz, Viorel Grosu, Wilhelm Gross, Constantin Stan, Suciu L., Mazare N. A devenit cu adevărat cunoscută în anul 1981, când a adus primele medalii de aur, prin sportivul Zsolt Lorincz. Foarte mulți tineri practicau acest sport în acea perioadă, pentru că bicicleta era nu doar echipamentul sportiv în ciclism, ci și un mijloc de transport ieftin. Distanțele nu contau, sportivii clubului parcurgând zeci și sute de kilometri până la club (de la Săcele sau de la Sfântu Gheorghe). Tinerii credeau în idealuri, aveau idoli, mișcarea era regăsirea de sine, eliberarea de restricțiile societății comuniste, găsirea unui sens al vieții, nevoia de cunoaștere și de comunicare cu cât mai mulți oameni.

De la înființare și până în prezent, Clubul Torpedo Zărnești a avut un buget anual modest, însă, în ciuda acestui fapt, nu a încetat să scoată campioni naționali și medaliați balcanici – peste 100 de titluri de campioni ai României, 8 medalii la campionatele balcanice (1 aur, 3 argint, 4 bronz), victorii de etape în Turul României. Sportivii care au adus aceste rezultate sunt: Viorel Grosu, Szsolt Lorincz, Wilhelm Gross, Mogos Ioan, Vlad Dobre, Ovidiu Butuza, Eduard Grosu (acesta concurând în Turul României sub culorile echipei naționale, reușind, după zeci de ani, să câștige etapă în acest tur).  De asemenea, Eduard Grosu este primul român din istorie care a participat în Turul Italiei și care a obținut un rezultat foarte bun – locul 5, etapa a 13-a. 

După anul 2000, prin devotamentul și pasiunea maestrului sportului, antrenorul Viorel Grosu, care este și antrenor de lot național, cu sprijinul conducerii clubului, s-au pus bazele unei noi strategii în ceea ce privește performanța. După câțiva ani, rezultatele au apărut, iar de câțiva ani secția de ciclism a clubului Torpedo este printre cele mai valoroase din țară. Participările din ultimii doi ani la competiții precum Turul Municipiului Deva, Turul Zalăului, Turul Clujului, Turul Dobrogei, Cupa Max Ausnit, Cursa Păcii Juniori, Internationale Cottbuser-Etappenfahrt, Turul Belgradului, G.P. Gemenc, Internationale OberÖsterreich Junioren-Radrundfahrt, Trofeo Saarland, Campionatele Balcanice, Campionatele Europene, Campionatele Mondiale, Campionatele Naționale, au adus următoarele rezultate pentru sportivii clubului: 

  • 2018: ENESCU FLAVIUS – Dublu Campion Național Șosea, BOS JASON – Campion Național Ciclocros, BOS JASON – Campion Național Contracronometru, CIOCLU ALEXANDRA – Campioană Națională Ciclocros, CIOCLU ALEXANDRA – Locul III Campionatele Naționale Contracronometru, AFRASINEI VALENTIN – Vicecampion Național de Fond, AFRASINEI VALENTIN – Vicecampion Național de MTB, AFRASINEI VALENTIN – Locul III Campionatele Naționale Contracronometru, JITARU CIPRIAN – Campion Național de Fond, JITARU CIPRIAN – Locul III  Campionatul Național de Contracronometru, MARCU ADI – Locul III Campionatul Național Fond.
  • 2019: MARCU ADI – Campion Național Fond și Vicecampion Național Ciclocros Juniori, BOS JASON – Campion Național Ciclocros Copii A, CIOACĂ ANDREI – Campion Național Fond și Contratimp Individual Copii D, precum și CIOCLU ALEXANDRA – Campioană Națională la Fond, Contratimp Individual și Ciclocros.

Rezultanta cea mai vizibilă a realizărilor rămâne faptul ca Torpedo a dat unul dintre cei mai buni cicliști români ai tuturor timpurilor, singurul ciclist român profesionist în momentul de față, Eduard Grosu (despre care ați putut citi aici: Interviu Edi Grosu). Edi activează acum sub contract în Franța, la echipa UCI ProContinental Delko Marseille Provence. Tot de la Torpedo au plecat și Emil Dima, Vlad Dobre și Ciprian Jitaru, care activează acum la echipa UCI Continental româno-italiană GIotti Victoria-Palomar, unde, din 5 sportivi profesioniști români, 4 provin din pepiniera clubului Torpedo Zărnești.

Trebuie menționat faptul că Edi Grosu a jucat un rol important și în obținerea punctelor necesare calificării României la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Cu toate că îmbracă în fiecare zi tricoul echipei de club, Eduard Grosu este român, crescut la Torpedo și va da întotdeauna totul pentru România.

După cum arătam mai sus, în anul 2000, la nivelul clubului a fost stabilită o strategie de evoluție a clubului care a adus rezultate frumoase. În prezent, noua strategie urmărește să creeze o nouă imagine ciclismului, iar principalele obiective sunt:

  • Câștigarea de competiții, clubul propunându-și câștigarea a minimum patru titluri de campioni naționali, un loc în primii 3 la campionatele balcanice și un loc în primii 20 la campionatele europene. Acest obiectiv nu poate fi realizat fără participarea la toate concursurile care includ campionatele naționale și concursuri externe (campionatele balcanice, campionatele europene și campionatele mondiale de juniori și seniori).
  • Abordarea profesionistă a ceea ce înseamnă un club de ciclism, respectiv valorificarea aptitudinilor individuale într-un sistem organizat de selecție, dar și pregătirea fizică și mentală pentru competiție, în așa fel încât să asigure autodepășirea continuă și obținerea victoriei

Torpedo Zărnești își dorește să ajute cât mai mulți copii și tineri iubitori ai sportului cu pedale să învețe toate tehnicile de pedalare și antrenament corecte.  Plecând de la ideea că ciclismul este sportul care contribuie la dezvoltarea fizică și psihică individuală, programele de antrenament au menirea de a-i învăța pe tineri ce înseamnă munca în echipă, respectarea sarcinilor ce le sunt trasate și folosirea psihicului în timpul efortului maxim. Antrenamentele pot întări dorința de a învăța și îi pot determina pe sportivi să muncească din ce în ce mai mult pentru a ajunge pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Clubul își dorește să se apropie de fiecare sportiv în parte, să creeze o a doua familie și să propună o altă imagine a sportului pe două roți. Copiii și tinerii pot învăța din antrenamentele pe care le făcea fostul sportiv al clubului, Eduard Grosu, al cărui drum a început la Torpedo prin câștigarea primei medalii de campion național la 13 ani, el fiind cel mai tânăr campion național din istoria ciclismului românesc.

Atingerea acestor obiective necesită fonduri, deoarece acest sport, practicat în mod profesionist este foarte costisitor din punct de vedere financiar.  Dar astfel se pot schimba viețile unor copii într-un mod pozitiv. Printre sponsorii care susțin în prezent clubul se numără Vectra Logistic, Carcover, Restaurant Transilvania, S. TOHAN S. A., S. 22 Decembrie.

„Cu siguranță doriți să îi oferiți copilului dumneavoastră șansa de a se dezvolta cu ajutorul celei mai eficiente metode de educare și formare, pusă la dispoziție de un club sportiv din România. Eu am pornit pe acest drum în formarea acestei echipe cu un singur scop: să fac fericiți copiii care iubesc ciclismul, să aibă un viitor în acest sport și nu după ce termină junioratul să se retragă.

Îmi doresc nespus de mult să popularizăm acest sport. Societatea a evoluat în ultimul timp, foarte mult în anumite direcții și a involuat în altele. De exemplu, domeniul I.T. s-a dezvoltat în defavoarea mișcării în aer liber și a trăirii în realitatea vieții. Trăim un secol în care artificialul devine mai prezent în viața noastră decât naturalul, îndepărtându-ne astfel de rădăcinile vieții. Nu putem sacrifica o creștere armonioasă pentru ambiția de a avea un copil genial în I.T. Mulți părinți ar fi bine să-și îndrume copilul „campion al jocurilor pe calculator” să devină un campion în realitate. Trecerea de la timpul petrecut în dimensiunea virtuală, la un timp trăit în realitate se face cel mai bine prin exercițiu fizic. Vremurile de azi, supuse preponderant economiei de piață, ne fac să acordăm atenție doar banilor, ca singur mijloc de a supraviețui sau de a fi fericiți. Uităm că, pentru a ne bucura de realizări și pentru a ne îndeplini obiectivele, este nevoie de sănătate și un corp viguros. A fi competitivi în toate laturile vieții, atrage după sine anumite abilități psihologice, inteligență și resurse adaptative. Dar cel mai important este să creștem copiii sănătoși și fericiți. Dacă iubiți copiii, dați-le o șansă să crească sănătoși!(Viorel GROSU – antrenor Torpedo)

Pentru Viorel Grosu, nu există mulțumire mai mare decât să vadă că, prin efort și voință, tinerii pot ajunge să concureze de la egal la egal, în competiții de top, cu tineri din țări care i-au dat pe: Coppi, Bartali, Anquetil, Merckx, Pantani, Indurain, Ullrich, Hinault, Froome, Contador, Evans, Cavendish, Nibali,… Și știe că acest lucru este posibil. Eduard Grosu a făcut-o!

Contact:

Aleea Uzinei, nr. 1, Zărnești, jud. Brasov, 505800

Președinte Mircea TANTAU: 0723160330

Antrenor Viorel GROSU: 0721542880 / gviorelflorin@yahoo.com

https://www.facebook.com/Torpedo-CarCover-EG-Cycling-Academy

 

Federația Română de Ciclism îi mulțumește domnului Viorel Florin Grosu pentru colaborarea la realizarea acestui material.

Written by: FRC

Leave a Reply