Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Cinci sportivi pe parchetul Campionatelor Europene de Pistă

Capitala Germaniei găzduiește între 18 și 22 octombrie o nouă ediție a Campionatelor Europene de Pistă, cu 338 de sportivi la start, dintre care 120 femei și 218 bărbați. Cele 28 de țări prezente pe arena din Berlin se vor lupta pentru cele 23 de titluri continentale, iar printre cei aliniați la start vor fi și cinci sportivi din România.

pista 1

Coordonată de Georgios Georgiadis, echipa națională de seniori a României a deplasat în Germania 5 sportivi: Norbert Szabo, Marius Petrache, Daniel Crista, Valentin Pleșea și pe Alexandru Ciocan. Dintre aceștia, primii doi vin cu un istoric promițător, Szabo calificându-se în finala probei de keirin de la GP Vienna, cursă de clasa 1 desfășurată săptămâna trecută, iar Petrache având la activ bronzul cucerit la Campionatele Balcanice la începutul lui iulie.

Cei 5 vor concura la toate probele Europenelor, mai puțin Stayer și Madison. Acest lucru înseamnă că îi vom putea vedea în acțiune în probele de sprint individual, sprint pe echipe, urmărire individuală, urmărire pe echipe, keirin, kilometru, adițiune de puncte, scratch, omnium și cursa cu eliminare. Întrecerea va fi difuzată conform programului disponibil aici.

Norbert Szabo, un tânăr ciclist în vârstă de 24 de ani, participă la cea mai importantă cursă de velodrom din cariera sa, mai ales că este pentru primul an când acordă o atenţie deosebită acestei discipline. „Este o onoare pentru mine să reprezint România la Campionatele Europene de Pistă şi îmi doresc foarte mult să realizez două recorduri naţionale în competiţia de la Berlin”. Szabo se gândeşte să devină cel mai bun ciclist român în probele de sprint şi de un kilometru, dar speră să atingă semifinalele şi în proba de keirin, una dintre favoritele sale. „Trebuie să rămân cu picioarele pe pământ, nu mă pot gând deocamdată la o clasare între primii zece”, mai spune Szabo.

Sportivul legitimat la Tuşnad Cycling Team declară că este atras de velodrom deoarece este un sport individual. „Rezultatul de la velodrom depinde doar de mine, de pregătirea şi sacrificiile pe care le fac. La şosea intervin mai mulţi factori externi, cum ar fi lipsa echipei, profilul etapelor sau ordinele de echipă.

Alexandru Ciocan, veteranul din echipă, spune că delegaţia României ar trebui să urmărească stabilirea unor noi recorduri naţionale, dar şi să înţeleagă ce înseamnă velodromul actual. „Picioare avem, sportivi talentaţi avem (nu mulţi dar sunt câţiva) , însă noi abia acum descoperim Atlantida. Obiectivele noastre ar fi să depăşim la probele cronometrate recordurile naţionale, iar la probele în pluton să venim în prima jumătate… cu puţin noroc”. Multiplu campion de velodrom, Ciocan spune că a revenit atunci când i s-a propus şi „când am simţit că pot ajuta echipa cu mai mult decât a da repede din picioare”.

În același ton, Marius Petrache crede că o clasare fruntașă e puțin probabilă: “Am reușit sa obțin un loc 3 la Balcaniadă, în proba de omnium, dar aici am ca obiectiv o clasare cât mai bună la cele 3 probe la care voi participa. Trebuie sa fiu realist și să recunosc ca nu avem șanse reale la niciun loc fruntaș. Voi participa la urmărire echipe, sprint olimpic și omnium”.

 

Written by: FRC