Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Cicliștii români s-au aflat în toiul acțiunii la Balcaniada de Șosea

România a participat cu un număr de șase sportivi la Campionatele Balcanice de Șosea 2015 rezervate categoriilor U23 și Elite, care au avut loc în zilele de 17 și 19 aprilie pe teritoriul Bosniei-Herțegovina și al Serbiei.

ciclism_sosea_balcaniada

Sportivii care au făcut deplasarea la aceste întreceri au fost Marius Petrache, Daniel Crista, Leonard Barbu, Valentin Pleșea, Ionuț Sdrăilă și Sarany Zsolt, ei fiind coordonați de către Giorgios Giorgiadis. De asemenea, din delegația României a făcut parte și Mihai Costache (mecanic).

Prima probă care s-a desfășurat a fost cea de contratimp individual, aceasta având loc vineri, 17 aprilie, pe un traseu de 26 de kilometri lungime. Concurența s-a dovedit puternică, bulgarul Nikolay Mihaylov cucerind medalia de aur, la capătul unei evoluții în care a realizat o medie orară de 50,1 km/h, însă acest lucru este de mică mirare, din moment ce el activează pentru echipa CCC Sprandi-Polkowice, invitată constant, de ani buni la cele mai importante întreceri din Europa. Locul secund a fost ocupat de reprezentantul Albaniei, Engert Zhupa, la 38 de secunde în spatele câștigătorului, și acesta membru al unei echipe din al doilea eșalon mondial, Southeast. Gabor Kasa (Serbia) a completat podiumul, deși acesta a ajuns la doar 15 secunde de Zhupa, în timp ce Petrache a reușit cel mai bun rezultat pentru România, locul al 6-lea.

„Media orară a fost foarte ridicată și consider că a fost o cursă puternică, deci nu sunt sigur dacă puteam obține o clasare mai bună”, spune Petrache, sosit la 2:02 de învingător. ”Am suferit de o răceală cu o săptămână înainte de cursă și asta știu precis că m-a slăbit, așa că poate ar fi fost loc de un timp mai bun dacă evitam incidentul respectiv”, completează acesta. La contratimp au mai participat și Valentin Pleșea și Ionuț Sdrăilă, care s-au clasat pe locurile 7, respectiv 16, la un timp de 2:05, respectiv 4:46 față de Mihaylov.

Pe de altă parte, cursa de fond a urmat un format puțin diferit. Rezutatul întrecerilor a fost influențat și de faptul că de această dată Campionatele Balcanice nu au fost de sine stătătoare, ci s-au organizat în paralel cu competiția UCI Belgrad-Banjaluka II, programată pentru ziua de 19 aprilie. Astfel, în cursa de duminică nu au luat startul numai echipele naționale ale țărilor balcanice, ci și diferite echipe de club, dintre care unele puternice, din liga a doua și a treia a circuitului mondial de ciclism, precum CCC Polsat-Polkowice, Southeast, Synergy Baku, Radenksa sau Adria Mobil, ceea ce a dus la complicarea jocului tactic din timpul cursei.

La capătul cursei de 196 de kilometri s-a impus reprezentantul Serbiei Ivan Stevic, cel mai bine clasat român fiind din nou Petrache (locul 6), dar o evoluție puternică a avut-o și Daniel Crista (locul 14), ambii aflându-se în mai multe acțiuni de-a lungul zilei, cu toate că au ratat prezența în evadarea care a câștigat cursa.

„M-am bucurat tare mult să îi văd acolo în față, alături de echipele UCI ProContinental, adică cele din al doilea eșalon mondial”, mărturisește tehnicianul Giorgios Giorgiadis, cel care a coordonat lotul la această deplasare.”Având în vedere că am avut un singur rutier aparținând unei echipe UCI Continental, Zsolt Sarany, care de fapt a fost la prima sa cursă UCI ca sportiv în categoria U23, eu zic că ne-am descurcat peste așteptări. Recunosc că nu mă așteptam să meargă așa bine băieții noștri și că de fiecare dată când vedeam în cursă un tricou negru în dificultate, credeam că e un ciclist în echipamentul României. Dar m-am alarmat degeaba. Inclusiv debutanții Leonard Barbu și Sarany au încheiat cursa, ceea ce nu e lucru puțin având în vedere că a fost o cursă sub egida UCI și una încă foarte puternică”, adaugă grecul.

Tot acesta opinează că România putea mai mult duminică. „Sunt convins că dacă Petrache sau Crista prindeau evadarea zilei, terminau cu acel grup. A fost doar o chestiune de neatenție, pur și simplu acela a fost atacul după care nu s-au dus, pentru că în multele altele s-au aflat mai tot timpul și unele chiar ei le-au inițiat. Niște experiență în plus nu ar fi stricat, dar așa e în sport. Nu am niciun motiv să fiu dezamăgit de niciunul dintre cei șase sportivi”, conchide Giorgiadis.

Written by: FRC