Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

Calendarul Internațional UCI MTB 2020 revizuit și noile sisteme de calificare pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice Tokyo 2020


UCI a dezvăluit astăzi, în cadrul unui comunicat de presă, noul calendar pentru Cupa Mondială și Campionatele Mondiale UCI de MTB și sistemul de calificare olimpic și paralimpic pentru Tokyo 2020. Textul comunicatului este disponibil aici: Comunicat de presă UCI la data de 15 mai 2020.  Toate datele depind în continuare de evoluția situației din sănătatea mondială.

Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) a anunțat astăzi că noul calendar pentru Cupa Mondială UCI de MTB Mercedes-Benz UCI 2020, precum și datele următoarelor Campionate Mondiale UCI de MTB, prezentate de Mercedes-Benz, au fost aprobate de Comitetul de Management al UCI, care s-a întâlnit ieri în cadrul unei reuniuni extraordinare, la inițiativa președintelui UCI, David Lappartient, în contextul pandemiei de Covid-19. Calendarele evenimentelor UCI pentru celelalte discipline – cu excepția Șoselei (pentru care noul calendarul a fost comunicat deja pe 5 mai – vor fi anunțate la o dată ulterioară, dar cât mai curând posibil. De asemenea, Comitetul de Management al UCI și-a dat aprobarea pentru noul sistem de calificare pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo 2020, adaptat ca urmare a amânării evenimentelor până în 2021.

De când competițiile de ciclism au fost suspendate, la jumătatea lunii martie, criza mondială a sănătății a influențat și ciclismul, cu aproximativ o mie de evenimente amânate sau anulate la cererea organizatorilor. Această cifră reprezintă 45% din calendarul internațional UCI. După ciclismul rutier, MTB-ul a avut cel mai mult de suferit: acesta reprezintă 30% din amânări și anulări (Șoseaua reprezentând 40%) și s-a confruntat cu afectarea a 45% dintre evenimentele sale, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

În vederea reluării sezonului de ciclism 2020, la datele de 1 iulie 2020, respectiv 1 august, pentru UCI WorldTour și UCI Women’s WorldTour – și, în conformitate cu anunțul UCI din 20 martie, la întocmirea noului calendar UCI International pentru Mountain Bike, UCI a acordat prioritate Campionatelor Mondiale UCI și etapelor Cupei Mondiale UCI. Campionatele Mondiale UCI de MTB Cross-Country 2020, prezentate de Mercedes-Benz, programate inițial să aibă loc la Albstadt (Germania) în perioada 26 – 28 iunie, trebuiau anulate. UCI are plăcerea de a anunța că orașul Leogang (Austria), care urma să găzduiască deja Campionatele Mondiale UCI de MTB 2020 pentru downhill, prezentate de Mercedes Benz, precum și Campionatele Mondiale UCI Red Bull 2020, a acceptat să adauge la programul său disciplinele de Cross-Country. Campionatele Mondiale UCI vor avea loc în perioada 5 – 11 octombrie 2020. UCI apreciază decizia organizatorilor și a Federației Naționale de Ciclism din Austria și este încântată să poată menține ediția 2020 a principalului eveniment anual al acestei discipline. Sănătatea sportivilor și a tuturor părților în cauză rămâne prioritară și vor fi luate toate măsurile necesare în acest sens.

Campionatul Mondial de MTB UCI pentru Eliminator, Four-cross și Maraton va avea loc la următoarele date și locuri:

 • Campionatele Mondiale UCI MTB Eliminator 2020: 23 august, Leuven (Belgia)
 • Campionatele Mondiale UCI MTB Four-Cross 2020, prezentate de Mercedes Benz: 10-11 septembrie, Val di Sole (Italia)
 • Campionatele Mondiale UCI MTB Maraton 2020: 24-25 octombrie, Sakarya (Turcia).

UCI a mai anunțat astăzi datele și locurile unde se va desfășura Cupa Mondială Mercedes-Benz UCI 2020. Acest anunț vine după o lungă procedură de consultare cu părțile interesate. Cupa Mondială urma să cuprindă inițial zece etape, însă patru organizatori au fost obligați să își anuleze evenimentele: Losinj (Croația), Fort William (Marea Britanie), Vallnord Pal Arinsal (Andorra) și Mont-Sainte-Anne (Canada). Noul calendar, care se întinde din septembrie până în noiembrie, cuprinde șase destinații, dintre care trei vor găzdui două etape.

Calendarul Cupei Mondiale Mercedes-Benz UCI Mountain Bike 2020 se prezintă astfel:

 • 5-6 septembrie: Lenzerheide, Elveția (XCO / DHI)
 • 12-13 septembrie: Val di Sole, Italia (XCO / DHI)
 • 19-20 septembrie: Les Gets, Franța (XCO / DHI)
 • 29 septembrie-4 octombrie: Nove Mesto na Morave, Republica Cehă (XCO) – două etape
 • 15-18 octombrie: Maribor, Slovenia (DHI) – două etape
 • 29 octombrie-1 noiembrie: Lousa, Portugalia (DHI) – două etape

Pentru Campionatele Naționale de MTB și BMX Racing, UCI lasă la latitudinea Federațiilor Naționale decizia privind datele de desfășurare. Datele și punctele acestor campionate vor fi integrate în Clasamentul UCI la data de 31 decembrie 2020.

În ceea ce privește Cyclo-Cross-ul,  în urma publicării calendarelor rutiere UCI WorldTour și UCI Women’s WorldTour și a calendarului evenimentelor de MTB, UCI lucrează acum cu partenerul său Flanders Classics și în colaborare cu diferiții organizatori ai Cupei Mondiale UCI de Cyclo-Cross pentru sezonul 2020-2021. Mai multe informații vor fi comunicate în curând.

Comitetul de Management al UCI a aprobat, de asemenea, sistemele de calificare pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Tokyo 2020, după amânarea acestor evenimente până în 2021, pe fondul pandemiei de coronavirus. În urma propunerii UCI, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a acceptat menținerea cotelor olimpice deja alocate pentru ciclismul rutier și de pistă. Perioada de calificare pentru aceste două discipline s-a încheiat pe 22 octombrie 2019, respectiv 2 martie 2020. Pentru BMX Freestyle, MTB și BMX Racing, pentru care perioada de calificare ar fi trebuit să se încheie la 11 mai 2020, 27 mai 2020 și 1 iunie 2020, CIO a răspuns favorabil la următoarea propunere:

 • MTB: punctele acordate în două weekend-uri ale Cupei Mondiale UCI în sezonul 2021 se vor adăuga celor luate în considerare în clasamentul din 3 martie 2020. Weekend-urile vor fi stabilite și comunicate la o dată ulterioară.
 • BMX Racing: punctele acordate în două weekend-uri ale Cupei Mondiale UCI în sezonul 2021 și la Campionatele Mondiale UCI BMX 2020 vor fi adăugate celor luate în considerare în clasamentul din 3 martie 2020. Weekend-urile Cupei Mondiale UCI vor fi stabilite și comunicate la o dată ulterioară.
 • BMX Freestyle: punctele acordate în două weekend-uri ale Cupei Mondiale UCI în sezonul 2021 se vor adăuga celor luate în considerare în clasamentul din 3 martie 2020. Weekend-urile vor fi stabilite și comunicate la o dată ulterioară .

Sistemele de calificare pentru Jocurile Olimpice sunt disponibile aici: https://www.uci.org/news/2018/tokyo-2020-olympic-games-official-documents.

În ceea ce privește evenimentele de testare pentru BMX Freestyle și ciclismul de pistă, care au fost amânate, UCI consideră că acestea ar trebui să aibă loc în aceeași perioadă planificată inițial în 2020. Aceste evenimente ar trebui, așadar, să aibă loc în martie-aprilie 2021.

În ceea ce privește probele de ciclism la Jocurile Paralimpice Tokyo 2020, având în vedere faptul că evenimentul a fost amânat un an, Comitetul de Management al UCI a aprobat un sistem de calificare modificat, bazat pe principiile aplicate pentru procesul de calificare olimpică menționat mai sus. Acesta așteaptă aprobarea Comitetului Paralimpic Internațional. Punctele câștigate în clasamentul națiunilor UCI clasate până la 3 martie 2020 ar rămâne valabile, la care s-ar adăuga punctele câștigate în primele două etape ale Cupei Mondiale UCI Paraciclism de Șosea pentru sezonul 2021, ale căror date nu au fost încă stabilite. Sistemul de calificare actualizat pentru Paraciclism va fi publicat foarte curând aici: https://www.uci.org/news/2018/2020-paralympics—official-documents.

 

Written by: FRC

Leave a Reply