Vasile Conta nr. 16
Sector 2, Bucureşti
Luni – Vineri : 08:00 – 16:00
office@federatiadeciclism.ro
+40 31 333 3650
Suna-ne!

C.S. Intersport sau ilustrarea principiului că sportul formează caractere

În spatele istoriei de 16 ani a C.S. Intersport stă un trecut sportiv de 11 ani. A fost înființat de Carol Eduard Novak, care este sportiv de la vârsta de 6 ani. Cariera lui de patinator de viteză s-a oprit după un accident de mașină, care a pus capăt în doar câteva secunde unei cariere de 11 de ani petrecuți pe gheață. Lipsa labei piciorului drept l-a împiedicat să fie în continuare patinator profesionist, însă nu a putut înlătura pasiunea și dorința de a face sport în continuare, astfel că, în 2004, a hotarât înființarea unui club sportiv pentru ciclism. Tot el a organizat și primul concurs de maraton pentru cicliști (Maratonul Munții Ciucului) și primul concurs internațional (UCI) din țară (Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc).

Inițial, membrii echipei erau prietenii apropiați ai fondatorului și cei mai buni cicliști din orașul său natal, Miercurea Ciuc, și din orașele din județul Harghita, iar numele ei -Tușnad Cycling Team – provenea de la numele sponorului principal, Apemin Tușnad S.A. Echipa a evoluat, însă, de la an la an, până la statutul de echipă continentală, în 2006. Pentru a-i crește valoarea, au fost aduși cicliști stranieri, mai întâi din Slovenia, apoi din diferite alte țări, aceștia contribuind la dezvoltarea pe plan profesional și sportiv, lucru care s-a vazut în rezultatele obținute pe plan intern și internațional.

Echipa este una profesionistă, cu o stare de spirit foarte bună și cu legături speciale create între membrii ei. Foștii coechipieri au păstrat amintiri frumoase din anii petrecuți la Tușnad Cycling Team și deseori se întâlnesc cu cei din actuala echipă. De altfel, avantajul copiilor care își încep cariera sportivă în cadrul academiei de ciclism Novák este că ea nu se întrerupe după ce aceștia trec de etapa junioratului, putând continua ca cicliști profesioniști la TEAM NOVAK. 

Sportivii academiei Novak sunt pregătiți atât pe plan sportiv, cât și pe plan social și mental, cu ajutorul unor experți specializați, pentru menținerea unei vieți sănătoase, sunt învățați să se pregătească fizic și psihic pentru antrenamente și concursuri, dar și să dobândească, suplimentar, cunoștințe de nutriție. Abordarea pregătirii are în vedere faptul că ciclismul îi învață pe sportivi respectul față de colegi, dar și față de oameni, în general, iar fair-play-ul pe care copiii îl învață va avea impact și asupra relațiilor pe care aceștia le vor dezvolta mai târziu. Sportul facilitează disciplina, respectul față de oameni, sportivitatea, ceea ce ajută la o poziție mai bună și stabilitate în societate.

Numele echipei a avut următoarea evoluție, de la înființare, până la stadiul de echipă continentală și mai departe, până în prezent: Clubul Sportiv Intersport (2004-2005), Tușnad Cycling Team (2006-2016), Tușnad Drag Cycling Team (2017), Team Novak (din 2018), iar echipa de copii a fost înființată în anul 2017, sub numele Novak Cycling Academy.

Staff-ul are următoarea configurație: General Manager – Carol-Eduard Novak, ambasadorii Novak Cycling Academy – italienii Alessandro de Marchi și Matteo Montaguti, antrenor principal și director sportiv – Cristiano Valoppi, team manager și antrenor al echipei de ciclism – Sebestyén Szabolcs, mecanici – Vladimir Bujac, Csicsáky Tamás, Vaida Jenő, PR – WefflerMark.

Echipa reunește 13 sportivi în cadrul Novak Cycling Academy – copiii Edmond Novák și Ingrid Novák, cadeții Norbert Nyulas-Petres, Tamás Császár, Zsombor Lukács, Edvárd Novák, János Török, Anita-Katinka Tankó și juniorii Tamás Kovács, Ferenc-Dávid Szász, Sándor Poszti, István Balázs, Csongor-Imre Bodor -, 10 rideri în cadrul Team Novák (din România, Ungaria, Ucraina, Italia, Columbia) – Carol-Eduard Novák, Lóránt Balázsi, Balázs Rózsa, András Szentpéteri, Zsombor Wermeser, Yehor Dementyev, Simone Sano, Jaime Alberto Restrepo Diosa, Mauricio Orozco Restrepo.

Sportivi și membri ai staff-ului au lucrat împreună pentru aceleași obiective, iar rezultatele nu au întârziat. Activitatea competițională a anilor 2012-2019 a însumat 53 de podiumuri, ca urmare a participărilor la competiții sportive de renume, printre care Jocurile Paralimpice de la Lodra, Turul României, Turul Ținutului Secuiesc, Turul Ciclist al Sibiului, Turul Serbiei, Turul Ungariei, Turul Bulgariei, Turu Marocului, Campionatele Naționale de Șosea, Central Europe Tour Miskolc GP, Banja Luka-Belgrade, Grand Prix Dobrich, Odessa Grand Prix etc.

Cel mai de succes an a fost, fără îndoială, 2012, cand fondatorul echipei, Eduard Carol Novak,  a câștigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Londra, iar echipa Tușnad Cycling Team a obținut mai multe podiumuri pe plan intern și internațional, clasându-se pe locul 33 în clasamentul Europe Tour, înaintea unor echipe cu o tradiție mai îndelungată.

Printre antrenorii cu rezultate speciale trebuie menționați Cristiano Valoppi, cu care Eduard Novák a câștigat medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Londra (2012), și Sebestyén Szabolcs, antrenorul cu care copiii de la Novak Cycling Academy au ocupat poziții pe podiumurile Campionatelor Naționale.

Printre performanțele notabile recente, dar și mai vechi, merită amintite primul loc I la un concurs internațional de categoria 2.2, în 2009, la Miercurea Ciuc, în Cycling Tour of Szeklerland UCI2.2 (prin Passeron Aurélien), medaliile de aur și argint în probele de urmărire și contratimp individual la Jocurile Paralimpice Londra 2012 (prin Carol-Eduard Novák), primul loc I la un concurs international de categoria 2.1, în 2018, în Tour de Hongrie UCI 2.1 (prin Bratashchuk Andrii).

Planul academiei de a forma sportivi profesioniști se întinde pe o durată de 12 ani, aceasta fiind exact perioada necesară pentru a forma un sportiv de performanță, de la o varstă fragedă. Acesti 12 ani includ trei cicluri olimpice, timp în care cei care încep cursurile academiei pot căpăta experiența necesară pentru a participa la cea mai dorită competiție din viața unui sportiv. Obiectivele includ și participarea sportivilor, cu rezultate cat mai bune, la concursuri naționale și internaționale, la Campionatele Europene și Mondiale.

Echipa este susținută de sponsorii: Allianz Tiriac, HEINEKEN, MOL, Novak Healthcare Concept, CASCO, Miche, Bellotto, Consiliul Județean Harghita și Municipiul Miercurea-Ciuc

Dificultatea principală cu care se confruntă este găsirea unor oameni dedicați pentru pozițiile din schema de staff tehnic, lucru care s-ar putea rezolva în timp dacă sportivii ar fi motivați să își continue cariera în ciclism, după finalizarea celei sportive.

Speranțele de viitor se leagă de câștigarea cât mai multor trofee la concursurile naționale și internaționale și formarea cât mai multor generații de sportivi și oameni de valoare. Să le dorim succes!

 

Date de contact

General manager: eduard.novak@novakgroup.ro (Novak Carol Eduard)

Team manager: teammanager@novakgroup.ro (Sebestyén Szabolcs)

Office: cycling@novakgroup.ro

 

Federația Română de Ciclism îi mulțumește domnului Sebestyén Szabolcs pentru colaborarea la realizarea acestui material.

Written by: FRC

Leave a Reply