Dacă pasiunea ta este ciclismul, atunci arată acest lucru din plin. Sportul cu pedale nu se rezumă numai la sportivii profesioniști, iar Uniunea Ciclistă Internațională, dar și noi, Federația Română de Ciclism, cunoaștem acest lucru, motiv pentru care îți prezentăm licența de ciclist amator.

Ce este licența de ciclist amator?

Licența reprezintă documentul care atesta calitatea de ciclist, prin care acesta este inclus în evidențele Uniunii Cicliste Internaționale și ale Federației Române de Ciclism. Cicliștii pot fi atât profesioniști, cât și amatori, fiecare categorie din cele două având un tip propriu de licență. Diferența dintre o licență de amator și una aparținând unui sportiv de performanță este că sportivul de performanță este licențiat în cadrul unei structuri sportive afiliate la FRC (cluburi sau echipe), pe când ciclistul amator poate avea licență și fără a face parte dintr-un club sau o echipă.

licenta_ciclism_amator

De ce licență de ciclist amator?

Dacă ești deja sau intenționezi să devii posesorul unei licențe de amator, ai mai multe beneficii. Pe lângă participarea la competițiile naționale rezervate amatorilor, poți participa la Campionatele Naționale de Ciclism pentru Amatori, precum și la campionatele continentale sau mondiale destinate acestei categorii. De asemenea, respectivele licențe se pot folosi și la competițiile externe care impun această condiție pentru participanți, pentru că deținerea unei licențe certifică faptul că ai o asigurare de accident valabilă și ești apt de efort. Nu în ultimul rând, dacă decizi să te licențiezi ca amator, ajuți la dezvoltarea ciclismului în România, prin faptul că acest lucru ne permite să ne facem o idee cât mai apropiată de realitate privind numărul de sportivi amatori, preferințele lor sau performanțele lor. Toate aceste informații coroborate ne ajută să luăm decizii cât mai bune pentru gestionarea eficientă a activității cicliste din țară și creșterea calității evenimentelor aflate sub egida Federației Române de Ciclism.

Cum obții o licență de amator?

Pentru a obţine o licenţă de sportiv amator solicitantul sau tutorele legal în cazul minorilor trebuie să:

  • completeze o cerere de licenţă pentru amatori conform anexei nr. 7;
  • plătească taxa conform normelor financiare (70 de lei);
  • prezinte o copie după un act de identitate;
  • prezinte viza medicală eliberată de o unitate medicală sportivă şi asigurarea de accidente şi terţe persoane a sportivului valabilă cel puţin un (1) an, perioadă care să includă intervalul pentru care se eliberează licența;
  • prezinte o poză in format digital;
  • în cazul minorilor se va prezenta acordul părinţilor sau al tutorelui legal;

Pentru a finaliza eliberarea licenței, vom avea nevoie să ne trimiți documentele listate la primele trei puncte, alături de poza în format electronic. Ca urmare a unor constrângeri de altă natură cu care ne confruntăm momentan, expedierea celor necesare te rugăm să o faci pe e-mail, la adresa office @ federatiadeciclism.ro

Plata taxei aferente se poate face atât în numerar, la biroul Federației Române de Ciclism, cât și prin virament bancar, iar informațiile privind acest mod de plată le poți obține solicitând detalii pe adresa noastră oficială de mail sau chiar odată cu trimiterea restului de documente.

Odată emisă, tu alegi cum intri în posesia licenței: fie o ridici personal de la biroul Federației, fie ți-o expediem prin poștă direct la tine acasă. Pentru orice alte detalii, întrebări sau nelămuriri, nu ezita să ne contactezi!